Vyššie mýto v Európe môže zdražiť potraviny aj na Slovensku

Vyššie poplatky dopravcov za cestné mýto v Európe môžu spôsobiť nárast cien potravín.

21.06.2013 13:01
pyramída, jedlo, strava, potraviny Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Štáty Európskej únie (EÚ) chcú podľa spoločnosti DKV Euro Service, poskytujúcej služby dopravcom, počas piatich rokov získať z výberu mýta až o tretinu viac príjmov. „Medzi rokmi 2012 až 2016 sa má ročný výber mýta v Európe zvýšiť z 25,1 mld. eur na 32,4 mld. eur,“ očakáva riaditeľ pre mýto európskej centrály DKV Euro Service Jürgen Steinmeyer. Z tohto dôvodu sa podľa servisnej spoločnosti môžu v najbližších troch rokoch pripraviť na drahšie potraviny aj slovenskí spotrebitelia. Rastúce náklady na prepravu tovarov a nízky, iba 46% podiel slovenských potravín v obchodoch, vytlačia ceny potravín smerom nahor.

Tretinový nárast výberu mýta sa podľa DKV Euro Service výraznejšie prejaví na zahraničných potravinách, pri ktorých má preprava vyšší podiel na cene a po ceste sa prepravuje až 75 % tovaru. Dopravcovia majú minimálnu ziskovosť a každé zvýšenie nákladov musia premietnuť do cien prepravy, ktorá sa zase prejaví na cene prevážaného tovaru. Spomínaná spoločnosť predpokladá, že najviac sa môžu zvýšiť ceny potravín prevážaných z Maďarska. Od júla tam dopravca za kamión namiesto 11 eur za jednodňovú diaľničnú známku pre celé Maďarsko zaplatí vyše 100 eur na mýte, čiže desaťnásobne viac.

"Je dôležité si uvedomiť, že akékoľvek spoplatnenie ďalších ciest alebo zvýšenie sadzieb niekto musí zaplatiť. A tým niekým je občan, ktorému sa zvýšené náklady na dopravu premietnu do ceny výrobkov, ktoré kamiónová doprava prepravuje,“ tvrdí riaditeľ českej a slovenskej pobočky DKV Euro Service Ondřej Pavlík.

Od októbra výrazne zdražie aj preprava francúzskeho a španielskeho tovaru pre tzv. ekologickú daň na francúzskych štátnych a okresných cestách. Dopravca sa tak pri ceste Francúzskom nemôže vyhnúť spoplatneniu, keďže k 9 tis. kilometrom diaľnic pribudne ďalších 15 tis. kilometrov ciest. „Podľa môjho názoru to Francúzskom neskončí, ale postupne sa táto daň rozšíri aj do ďalších krajín,“ dodal Pavlík.

DKV Euro Service GmbH + Co. KG je jednou z vedúcich servisných spoločností v logistike a cestnej preprave. Dopravcom poskytuje od roku 1934 služby zamerané na optimalizáciu nákladov a efektívne riadenie vozových parkov na európskych cestách. Medzi ne patria napríklad bezhotovostné platby za produkty a služby u 54 tisíc obchodníkov, ako aj jednorazová úhrada mýta alebo vrátenie dane z pridanej hodnoty a spotrebnej dane. Obrat skupiny DKV v Európe v roku 2012 dosiahol 5,34 mld. eur. Spoločnosť je zastúpená v 42 krajinách a zamestnáva vyše 680 pracovníkov po celej Európe. V uplynulom roku bolo v obehu 1,9 mil. servisných kariet DKV u 98 tis. zákazníkov.

5 debata chyba