PwC: Čechom spôsobili záplavy škody zatiaľ za 300 miliónov eur

Škody, ktoré v Česku napáchali povodne začiatkom júna, v tomto momente podľa analýzy poradenskej spoločnosti PwC predstavujú 7,5 miliardy korún (takmer 300 miliónov eur).

12.06.2013 13:12
Česko, koruna, mena, peniaze Foto:
Koruna, Česko
debata

Z toho straty firiem sú približne 2,3 miliardy. O analýze v stredu informovala PwC v tlačovej správe. Škody zo záplav v roku 2002 presiahli 70 miliárd korún.

Premiér Petr Nečas však v piatok po rokovaní Ústredného krízového štábu a Ústrednej povodňovej komisie povedal, že sa škody po povodniach môžu vyšplhať až na desiatky miliárd korún. Predseda vlády ale zdôraznil, že akékoľvek súčty sú predčasné, pretože povodeň v tej dobe stále trvala. Naopak, Česká asociácia poisťovní vo štvrtok vo svojom predbežnom odhade hovorila o škodách za asi 7,5 miliardy Kč a približne 96 000 poistných udalostiach.

Podľa PwC sú dôvodom nižších škôd okrem iného aj skúsenosti z predchádzajúcich záplav, ktoré umožnili lepšiu prípravu a organizáciu protipovodňových opatrení v postihnutých oblastiach.

„Analogická situácia existuje aj vo firemnom prostredí. Tu sú však nižšie škody skôr dielom náhody a vonkajších vplyvov, ako pričinením samotných spoločností,“ uviedol partner z oddelenia Riadenie rizík spoločnosti PwC Česká republika Tomáš Kuča. Zároveň upozornil, že firmy prípravu na podobné situácie stále podceňujú.

Skúsenosti PwC podľa analýzy ukazujú, že firmy mávajú nedostatočné plány pre pokračovanie podnikania. Takéto plány im vraj v prípade udalostí, ako sú povodne, umožnia minimalizovať škody a v najkratšom možnom čase obnoviť fungovanie podniku.

Firmy napríklad často nemajú pripravené náhradné lokality pre umiestnenie serverového vybavenia, neudržujú zálohy dát mimo svoje hlavné sídlo alebo nepočítajú s náhlou kompletnou nedostupnosťou svojho sídla.

debata chyba