Vláda sľubuje vodičom lacnejšie benzíny a naftu

Ficov kabinet chce ešte v tomto roku predať všetky zásoby ropy a palív pre núdzové situácie.

12.06.2013 12:00
Benzín, nafta, palivá Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

Predpis, ktorý to umožní, má začať platiť už od augusta. V utorok o ňom hovorili poslanci hospodárskeho výboru. Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho ušetrí na zmene štát i všetci motoristi, ktorí nakupujú palivá.

„V cene každého litra je totiž zahrnutý poplatok na zásobníky, ktorý sa po predaji zásob ropy a ropných produktov zruší,“ podotkol Pellegrini. V súčasnosti sa tento poplatok pohybuje okolo dvoch centov na liter nafty či benzínu.

To, že poplatok už v cenách nebude, potvrdila aj Slovenská asociácia petrolejárskeho priemyslu a obchodu. Či to však pocítia motoristi, závisí od obchodnej politiky predajcov, ktorí zohľadňujú v cenách vývoj cien ropy, ako aj vlastných hospodárskych ukazovateľov.

Štát v súčasnosti prostredníctvom Správy štátnych hmotných rezerv vynakladá na stráženie, skladovanie a obmenu zásob ropy a ropných produktov každý rok zhruba 21,3 milióna eur. Celková hodnota zásob je podľa správy hmotných rezerv zhruba 450 miliónov eur.

Opozičným poslancom sa táto suma nepozdáva. „Hodnota zásob je vraj okolo osemsto miliónov eur. Prečo ich chcete predať priamo a nie napríklad prostredníctvom elektronickej aukcie?“ pýta sa exminister hospodárstva Juraj Miškov (nezaradený). Podľa šéfa štátneho Transpetrolu Martina Ružinského má aukcia zmysel vtedy, keď nie je známy kupec.

V tomto prípade je však isté, že všetky zásoby určené napríklad pre stav vojny bude odkupovať novovytvorená agentúra. Rozhodovacie právomoci v nej má mať štát a dovozcovia či predajcovia ropy i ropných produktov jej majú platiť za skladovanie komodít z vlastných rozpočtov. Takisto majú zaplatiť aj za samotné zásoby. „Predpokladom je, že štát nebude vlastniť žiadne zásoby ropy a ropných výrobkov. Celý objem zásob by mal prejsť na agentúru,“ vysvetlila hovorkyňa rezerv.

Napriek tomu však podľa štátneho tajomníka ministerstva financií nejde o privatizáciu ropných zásob. „Vlastniť ich bude agentúra, nie zúčastnené firmy. Podobne je to napríklad aj v Nemecku, Rakúsku či Belgicku,“ zdôvodnil Pellegrini. Opoziční členovia hospodárskeho výboru však hovorili o opaku. Otázky Heleny Mezenskej (OĽaNO) dokonca zástupcu ministra rozhnevali natoľko, že na ňu začal na zasadnutí výboru kričať. Neskôr sa jej za svoje správanie ospravedlnil.

Zmena skladovania ropy má tento rok pomôcť konsolidácii verejných financií v rozsahu 0,2 percenta HDP a v roku 2014 na úrovni 0,4 percenta.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba