Podporíme eurozónu silným dopytom, sľubuje za Nemcov Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sľúbila, že po septembrových parlamentných voľbách chce okrem snahy o vyrovnaný rozpočet uplatňovať aj politiku podpory domáceho dopytu.

11.06.2013 21:59
(typo - nepouzivat v orise) peniaze, mince,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Nemecko je svojím dopytom povinné podporovať ekonomiku eurozóny, vyhlásila Merkelová v utorňajšom predvolebnom prejave. Zároveň označila plány ľavicovej opozície na zvýšenie daní za škodlivé a zdôraznila, že jej daňová a investičná politika prispela k dnešnej nízkej nezamestnanosti a odolnosti ekonomiky v čase krízy v menovej únii.

„Podnikli sme všetky tieto opatrenia, pretože máme zodpovednosť za posilnenie domáceho dopytu vzhľadom k tomu, ako neistá je situácia v eurozóne,“ povedala Merkelová v prejave pred vplyvným priemyselným zväzom BDI. „Dlhodobo môže Nemecko prosperovať iba vtedy, ak sa ekonomika Európy a najmä eurozóny postaví opäť na nohy,“ dodala. Pri riešení krízy eurozóny „ešte nie sme na konci cesty“, povedala.

Merkelová tak vychádza v ústrety Francúzsku a ďalším krajinám Európy, ktoré žiadajú od Nemecka, aby svoj tlak na úspory doplnilo posilnením domáceho dopytu. Ten by podporil dovoz najmä z krajín južnej Európy, ktoré zažívajú ťažkú ​​recesiu. Nemecko by tak muselo do istej miery korigovať tradičnú orientáciu svojej ekonomiky na vývoz.

Merkelová trvá na tom, že úsporná politika a ekonomický rast sú dve strany tej istej mince. „Bolo možné (v Nemecku) ozdraviť rozpočet a posilniť domácu politiku. Sme teda pre Európu nielen ochrancom stability, ale aj motorom rastu,“ povedala.

Merkelová dala jasne najavo, že jej konzervatívna strana CDU, ktorá má v septembrových voľbách najväčšie šance na víťazstvo, rozhodne nemá v úmysle zvyšovať dane. Kritizovala pritom plány opozičnej SPD a jej spojencov Zelených, ktorí chcú po prípadnom prevzatí vlády zvýšiť dane bohatým.

„Akékoľvek narušenie terajšej klímy by bola rozhodne chyba, takže my dane nezvýšime,“ povedala.

Merkelová chce po voľbách pokračovať v štrukturálnych reformách, vďaka ktorým sa Nemecko od začiatku tisícročia stalo z vtedajšieho „chorého muža Európy“ opäť silnou a odolnou ekonomikou.

Za svoju prvú povolebnú úlohu však označila reformu terajšieho neúnosného systému podpory obnoviteľných zdrojov energie. Prudký rast konečných cien elektriny, ktorý tento systém vyvolal, má už väčšina Nemcov po krk. Trápi to aj nemecké firmy, ktoré sa obávajú straty svojej konkurencieschop­nosti.

1 debata chyba