Magazín Forbes urazil saudského princa. Podcenil jeho majetok

Saudskoarabský princ Valíd bin Talál zažaloval na londýnskom súde magazín Forbes pre urážku svojej osoby.

08.06.2013 09:14
Doláre Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Miliardár a jeden z najmocnejších Arabov považuje za urážku, že časopis značne podhodnotil jeho majetok. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Princ sa sťažuje na to, že Forbes v pravidelne uverejňovanom rebríčku najbohatších ľudí sveta ohodnotil jeho majetok na 20 miliárd dolárov. Valíd bin Talál však trvá na tom, že má hodnotu o 9,6 miliardy dolárov vyššiu.

Tohtoročný rebríček vyšiel 4. marca a hneď nasledujúci deň Valídova spoločnosť Kingdom Holding Company uviedla, že pri počítaní vychádzal z nesprávnych údajov, čo vraj mohlo smerovať ku „znevýhodnenie blízkovýchodných investorov a inštitúcií“.

Princ má prostredníctvom svojho holdingu podiel v množstve významných spoločností z rôznych odborov, okrem iného sú medzi nimi Citigroup, News Corporation či Apple. Vnuk zakladateľa Saudskej Arábie je tiež spoluvlastníkom niekoľkých luxusných hotelov, napríklad hoteli Plaza v New Yorku či londýnskeho Savoye.

Forbes sa obvineniam bránil už v článku zverejnenom na konci marca, v ktorom zverejnil detailné prepočet sumy 20 miliárd dolárov na princovom konte. Píše sa v ňom okrem iného o Valídovom súkromnom Boeingu 747 vybavenom trónom, 420-izbovom paláci v Rijáde či o rozľahlom pozemku s piatimi domami, piatich umelými jazerami a zmenšeninou Grand Canyonu.

Či mohol výpočet Forbesu spôsobiť princovi ujmu, bude teraz riešiť londýnsky súd, ktorý doteraz nestanovil dátum pojednávania. Aké odškodné Valíd požaduje, nie je podľa agentúry Reuters známe. Britániu si pre svoju žalobu na americký magazín princ vybral podľa právnych expertov preto, že podmienky pre civilné spory na ochranu osobnosti sú na britských súdoch priaznivejšie než v USA.

7 debata chyba