OECD znížila odhad rastu Slovenska na 0,8 %

Slovenská ekonomika v tomto roku porastie pomalšie ako o jedno percento. K tomuto tvrdeniu centrálnej banky a bankových analytikov sa v stredu pridala a Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá znížila odhad rastu slovenského hospodárstva v tomto roku na 0,8 %.

29.05.2013 14:21
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Naposledy koncom vlaňajška v rámci hodnotiacej správy pre Slovensko predpovedala OECD pre rok 2013 ešte hospodársky rast o 2 %. Mierne oživenie hospodárstva organizácia očakáva v roku 2014, kedy by mal hrubý domáci produkt stúpnuť o 2 %. V decembri však ešte pre budúci rok predpovedala Slovensku rast o 3,4 %.

"Ekonomika trpí náročným externým prostredím a fiškálna konsolidácia zároveň zaťažuje domáci dopyt,“ konštatuje vo svojej aktuálnej ekonomickej predikcii o slovenských vyhliadkach OECD. Podľa organizácie bude pritom slovenský export v tomto roku stúpať vďaka silnejšiemu svetovému obchodu a postupnému oživovaniu v eurozóne. Na druhej strane však súkromná spotreba ostane utlmená pre rastúcu nezamestnanosť, nízky rast miezd a pokračujúcu konsolidácii. Tá je podľa OECD nastavená tak, aby sa Slovensko dostalo z procedúry nadmerného deficitu a zabránila verejnému dlhu prekročiť ďalšie limity ústavnej dlhovej brzdy.

OECD v rámci svojej prognózy upozorňuje aj na oblasti, na ktoré by sa mala krajina sústrediť. "Zlepšovanie využívania európskych štrukturálnych fondov by mohlo poskytnúť želaný impulz. Zároveň je nevyhnutné posilňovať aktívne politiky trhu práce, aby sa cyklická nezamestnanosť nezačala meniť na štrukturálnu,“ konštatuje sa v materiáli.

Slabý hospodársky rast sa totiž podľa OECD podpíše aj pod nárast nezamestnanosti na tohtoročných 14,6 % a budúcoročných 14,7 %. Zároveň však bude pôsobiť aj na pomalší rast cien. Inflácia by na Slovensku podľa organizácie mala klesnúť v tomto roku na 1,7 % a v budúcom roku by mala byť ešte o 0,1 percentu­álneho bodu nižšia.

debata chyba