OECD vyzýva Európsku centrálnu banku na odvážne kroky

Európska centrálna banka (ECB) by podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) mala konať s cieľom dostať ekonomiku eurozóny z recesie.

29.05.2013 12:49
Peniaze, euro, graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Vo svojej správe, ktorú zverejnila v stredu, organizácia vyzvala na odvážne kroky nielen na zníženie úrokových sadzieb. Európska centrálna banka podľa OECD musí uvažovať o nových spôsoboch pomoci ekonomike, vrátane programu kvantitatívneho uvoľňovania, aký sa realizuje v USA.

Podľa prognózy OECD sa hospodárstvo Európske menovej únie v tomto roku zmenší o 0,6 %. Predikcie organizácie sú pesimistickejšie v porovnaní s predpokladmi Európskej komisie (EK). Francúzska ekonomika podľa OECD v tomto roku klesne o 0,3 %. EK predpovedá tohtoročné zmenšenie francúzskeho hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,1 %. V prípade Talianska organizácia očakáva v tomto roku zmenšenie HDP o 1,8 % a obnovenie rastu predpokladá v budúcom roku, kedy by podľa jej predikcie mal taliansky HDP stúpnuť o 0,4 %.

V prípade Grécka je OECD pesimistickejšia ako zahraniční poskytovatelia núdzovej pomoci Aténam. Organizácia vo svojej správe uviedla, že grécky HDP sa v budúcom roku už siedmy rok zmenší, a to o 1,2 %. Európska komisia pritom predpovedá pre budúci rok rast gréckej ekonomiky o 0,6 %. Portugalské hospodárstvo sa podľa organizácie v tomto roku pravdepodobne zmenší o 2,7 %, hoci Lisabon predpokladá miernejší pokles, a to o 2,3 %. V budúcom roku však OECD očakáva zväčšenie portugalskej ekonomiky o 0,2 %.

debata chyba