Francúzi zarobili na privatizácii pol miliardy

Český Energetický a průmyslový holding definitívne preberá od francúzskeho Electricité de France 49 percent akcií Stredoslovenskej energetiky spolu s manažérskou kontrolou. Francúzi za akcie získajú približne 400 miliónov eur. Informoval o tom český holding. Hodnota transakcie potvrdila, že štát v roku 2002 počas Dzurindovej vlády predal podnik vysoko pod cenu.

26.05.2013 20:00 , aktualizované: 27.05.2013 08:00
Henri Proglio Foto: ,
Šéf Electricité de France Henri Proglio.
debata (240)

Z hľadiska ceny, ktorú za podiel zinkasoval štát, išlo o jednu z najhorších privatizácií v histórii krajiny. Privatizáciu opisuje aj údajný spis Gorila, ktorý opisuje korupčné praktiky počas Dzurindovej vlády. Podozrenia doteraz vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní.

Celkový účet Electricité de France za 11 rokov pôsobenia na Slovensku je podozrivo výhodný pre privatizéra. Štátu totiž za akcie zaplatili 158 miliónov eur a vrátilo sa im spolu 660 miliónov eur. Zinkasovali tak asi o 500 miliónov eur, viac ako by bolo zvyčajné. Návratnosť v energetike totiž býva spravidla minimálne na úrovni desiatich rokov.

Francúzi profitovali z rastu cien elektriny o desiatky percent podľa vzorcov, ktoré mali garantované v privatizačnej zmluve. Z dividend tak počas pôsobenia v SSE zinkasovali 260 miliónov eur a teraz od českého holdingu dostali za podiel ďalších 400 miliónov eur.

Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda sa k tomu už vyjadril s tým, že predaj mali na starosti vtedajšie rezorty hospodárstva a privatizácie. Zodpovednosť za to, že sa teraz preukázali straty na privatizácii v stovkách miliónov eur, tak Dzurinda odmietol.

EPH je s kúpou SSE za cenu 400 miliónov eur spokojný. Štát zostáva 51-percentným akcionárom, ale na riadenie firmy bude mať naďalej minimálny vplyv, keďže v predstavenstve má menšinu.

Ako podľa agentúry SITA v piatok uviedol predseda predstavenstva EPH Daniel Křetínský, firma touto akvizíciou ďalej posilňuje svoju pozíciu v segmente regulovaných aktív. „Súčasťou stratégie EPH na Slovensku bude aj zvýšenie ponuky elektriny vyrobenej vo vlastných zdrojoch. Tým sa aj významne zvýši konkurencia na slovenskom veľkoobchodnom trhu s elektrickou energiou,“ dodal Křetínský.

Transakciu bude schvaľovať aj valné zhromaždenie akcionárov SSE. Definitívne vyrovnanie sa očakáva v druhej polovici roku 2013 po tom, čo prejde schvaľovacou procedúrou protimonopolných orgánov. V českom EPH sú zastúpení finančníci z českej skupiny PPF, slovenská J&T a Daniel Křetínský.

Okrem SSE už český EPH ovládol od pôvodných nemeckých a francúzskych privatizérov aj Slovenský plynárenský priemysel, a to po tom, čo sa po desiatich rokoch investorom cez dividendy vrátila kúpna cena, ktorú v minulosti zaplatili štátu. Od EPH navyše za SPP zinkasovali 2,6 miliardy eur. Aj výhodnosť tejto privatizácie z pohľadu štátu preto analytici spochybnili. SPP zarobil aj vďaka zdraženiu plynu v rozsahu desiatok percent, podobne to bolo pri elektrine v prípade EdF pri SSE. V prípade SPP ešte štát má možnosť prevziať časť podnikania, ktorá sa zaoberá predajom plynu pre domácnosti. Či to štát využije, sa ukáže v najbližšom čase.

Najnovšie podľa talianskych médií má taliansky Enel zvažovať predaj svojho 66-percentného podielu v Slovenských elektrárňach. Enel tieto informácie odmietol. Talianske médiá hovoria o ponúkanej cene za Slovenské elektrárne vo výške asi 3 miliardy eur. V prípade, že by sa takýto obchod uskutočnil, ukázalo by sa, že privatizácia elektrární Dzurindovou vládou v roku 2006 za 840 miliónov eur bola z hľadiska ceny najhorším predajom štátneho majetku v celej histórii Slovenska. O to viac, že Enel už mohol mať privatizačnú cenu teraz takmer späť cez dividendy, aj keď tieto prostriedky zo ziskov išli najmä do dostavby jadrovej elektrárne Mochovce. Projekt Mochoviec mešká a predražuje sa a Taliani chcú od štátu posunúť výplatu dividend, s čím vláda aktuálne váha.

© Autorské práva vyhradené

240 debata chyba