Deň otvorených dverí v NBS pritiahol rekordný počet ľudí

Priestory Národnej banky Slovenska (NBS) si prišlo v sobotu počas Dňa otvorených dverí (DOD) pozrieť 5000 návštevníkov. V päťročnej histórii tohto podujatia je to rekordný počet.

25.05.2013 19:15
NBS, deň otvorených dverí Foto: ,
Deň otvorených dverí v Národnej banke Slovenska v Bratislave zaznamenal rekordný počet 5000 návštevníkov.
debata (2)

Návštevníci si okrem panoramatickej vyhliadky z 30. poschodia najvyššej budovy na Slovensku mohli pozrieť aj rokovacie priestory NBS a vstúpiť do kancelárie guvernéra Jozefa Makúcha.

Šéf NBS asi hodinu diskutoval s verejnosťou. Najprv návštevníkom priblížil 20-ročné fungovanie národnej banky a potom aj odpovedal na otázky návštevníkov. Najmä mladších zaujímalo, kde sú v NBS trezory a koľko je v nich peňazí, starší sa pýtali na budúcnosť eurozóny a vplyv parlamentu na činnosť NBS.

Makúch sa pri odpovediach priznal, že by nebol proti vyradeniu jedno- a dvojcentových mincí z obehu a tiež k tomu, že ak by nebol guvernérom centrálnej banky, možno by chcel byť prezidentom, keďže ten sa podľa neho „má dobre“. „Kandidovať však určite nebudem,“ dodal s úsmevom Makúch.

V rámci Dňa otvorených dverí vzbudila veľký záujem zlatá tehlička, milión eur v rôznych nominálnych hodnotách, zadržané falzifikáty eurových mincí a bankoviek, ako aj tri náučné výstavy týkajúce sa eura.

NBS počas Dňa otvorených dverí ponúkala aj výmenu slovenských korún, ale i poškodených eurových bankoviek. „Za celý deň si návštevníci vymenili 72 622 Sk za eurá, 32 ľudí si vymenilo poškodené eurové bankovky v celkovej hodnote 1156,91 eura a 250 návštevníkov malo záujem o výmenu novej 5-eurovej bankovky z druhej série,“ uviedla hovorkyňa NBS Petra Pauerová.

Najmenší návštevníci Dňa otvorených dverí sa tento rok tešili z pasu detského návštevníka a z darčekov, ktoré získali počas zbierania šiestich pečiatok pri stanovištiach zameraných na rôzne témy.

2 debata chyba