Privatizér poriadne zarobil a odchádza

Dzurindova vláda v roku 2002 sprivatizovala Stredoslovenskú energetiku hlboko pod cenu. Teraz sa ukazuje, že z pohľadu privatizačnej ceny išlo zrejme o jeden z najhorších predajov v histórii krajiny.

22.05.2013 12:00
euro, peniaze, sporenie, úver, splátka Foto:
Ilustračné foto
debata (209)

Dokazujú to okolnosti, za ktorých francúzsky Electricité de France teraz podiel predáva českému Energetickému a průmyslovému holdingu.

Štát 49-percentný podiel vrátane manažérskej kontroly predal v roku 2002 za 160 miliónov eur, ale Francúzi by zaň mali teraz zinkasovať možno až 500 miliónov eur. Suma, ktorú zaplatil privatizér štátu, sa pritom Francúzom vrátila len cez dividendy už po pár rokoch pôsobenia na Slovensku.

Stredoslovenská energetika bude mať po vstupe Energetického a průmyslového holdingu rovnakého vlastníka s manažérskymi právomocami, ako firmy zo skupiny Slovenského plynárenského priemyslu. Privatizácia obidvoch spoločností počas Dzurindovej vlády však bola terčom kritiky, pretože investované peniaze sa privatizérom vrátili prirýchlo. Vtedajší minister hospodárstva Ľubomír Harach to však odmietal. „My sme rozvodné podniky predali za takú cenu, aby návratnosť nebola pod desať rokov,“ povedal v minulosti. V utorok sa Harach k predaju pre časovú zaneprázdnenosť vyjadriť nechcel.

Novým majiteľom má byť EPH

Novým vlastníkom akcií podniku by sa mal stať podľa informácie portálu Motejlek.com český Energetický a průmyslový holding, v ktorom sú zastúpení finančníci z českej skupiny PPF, slovenská J&T a Daniel Křetínský.

„Energetický a průmyslový holding rozhodnutie EDF o udelení exkluzivity víta. Viac informácií k transakcii poskytneme po jej dokončení, ku ktorému by malo prísť v priebehu niekoľkých dní,“ povedal pre Pravdu hovorca holdingu Daniel Častvaj. Francúzski privatizéri zverejnili oznam o finalizovaní rokovaní až večer. „EDF oznamuje, že uzavrelo exkluzívnu dohodu s Energetickým a průmyslovým holdingom,“ napísali francúzski energetici v tlačovej správe. Stanislav Jurikovič z ministerstva hospodárstva však tvrdí, že rezort o tom ešte oficiálne stanovisko nedostal. „Zatiaľ túto informáciu nemáme, a preto ju nevieme potvrdiť,“ podotýka.

Electricité de France totiž v roku 2002 sprivatizoval 49 % percent akcií podniku asi za 160 miliónov eur. Len cez dividendy sa investorovi odvtedy vrátilo okolo 260 miliónov eur a EdF ešte teraz zinkasuje za akcie výrazne vyššiu sumu ako v roku 2002 zaplatil. V roku 2002 bol predaj SSE spolu s distribučnými spoločnosťami na západe a východe Slovenska označovaný za predaj rodinného striebra. Privatizáciu SSE spomína údajný spis Gorila, ktorý opisoval korupčné prepojenie politiky s biznisom. V rovnakom čase sa predával aj SPP, ale aj Západoslovenská energetika, pri ktorej sa teraz špekuluje, že nemecký privatizér je vraj tiež na odchode.

Česi lacno nepredali, my áno

Denník Pravda ešte v roku 2004 upozorňoval, že predajom Stredoslovenskej energetiky mohla vláda v roku 2002 získať oveľa vyšší výnos. Podľa plánovaných ziskov firmy z vtedajšieho strategického plánu sa totiž investorovi – Electricité de France – mali vrátiť peniaze za kúpu firmy len cez dividendy už za osem rokov.

Po zohľadnení ďalších okolností, ako sú napríklad dovozy lacných prebytkov elektriny z cudziny, sa návratnosť už vtedy odhadovala zhruba na štyri roky. Návratnosť pod desať rokov analytici označujú v energetike, ktorá sa považuje za stabilný sektor, za prirýchlu. Napríklad v susedom Česku sa pri nízkych privatizačných ponukách predaje zastavili. Kým Francúzi za SSE zaplatili asi 160 miliónov eur, ročné dividendy Francúzi už pri vstupe do podniku očakávali na úrovni 840 mil. Sk (podľa terajšieho kurzu asi 28 miliónov eur).

Investor mal navyše na prvé roky garantované regulačné metódy, podľa ktorých sa stanovovali ceny elektriny. O regulácii cien hovorili dokumenty, ktoré boli súčasťou privatizácie počas vlády Mikuláša Dzurindu.

Tak terajší predaj SPP, ako aj SSE zo strany pôvodných západných privatizérov ukazuje na preskupovanie vlastníckych pomerov na Slovensku. Kým za Dzurindových vlád k nám prišli investori zo západu, teraz sa vlastníci posúvajú viac na východ. Západným investorom sa totiž investície na Slovensku vrátili a peniazmi z ich predaja zväčša financujú nové investície, aby eliminovali dosahy európskej dlhovej krízy na svoje podnikanie.

© Autorské práva vyhradené

209 debata chyba