Skupina G7 sľúbila dokončiť reformy bankového sektora

Finanční predstavitelia skupiny najväčších západných ekonomík G7 sľúbili, že sa zamerajú na dokončenie reforiem bankového sektora. Prevládla zhoda v tom, že spôsoby riešenia problémov krachujúcich bánk by nemali zaťažovať daňových poplatníkov. Na záver dvojdňovej schôdzky ministrov financií a šéfov centrálnych bánk siedmich krajín pri Londýne to v sobotu povedal britský minister George Osborne.

11.05.2013 17:52
Peniaze, jen, libra, dolár euro Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Predstavitelia sa tiež zhodli na tom, že rozpočtová a menová politika sa má zameriavať na problémy domácich ekonomík a nebude sa používať na ovplyvnenie výmenných kurzov. Potvrdili tak stanovisko dosiahnuté na aprílovom stretnutí skupiny G20 vo Washingtone.

„Nebudeme sa snažiť ovplyvňovať výmenné kurzy,“ povedal Osborne novinárom po stretnutí v mestečku Aylesbury asi 60 kilometrov severozápadne od Londýna.

Rokovanie sa podľa hostiteľa schôdzky zameriavalo najmä na zavŕšenie nedokončených bankových reforiem, ktoré začali po vypuknutí finančnej krízy pred piatimi rokmi.

„Dôležité je, aby sme rýchlo dokončili našu prácu a zabezpečili, že žiadne banky nebudú príliš veľké, aby skrachovali. Musíme uviesť do praxe režimy pre nakladanie s krachujúcim bankami, ktoré ochránia daňových poplatníkov, a musíme to robiť globálne konzistentným spôsobom,“ povedal Osborne.

Minister poznamenal, že nezhody v otázke, či by sa vlády mali zamerať na znižovanie deficitov a dlhov, alebo na podporu ekonomického rastu, boli menšie, než sa zvyčajne predpokladá.

„Každému je jasné, že vierohodný strednodobý plán ozdravenia verejných financií je nutný … Zhodujeme sa ale tiež v tom, že potrebná je aj flexibilita,“ uviedol Osborne podľa agentúry Reuters.

Pred schôdzkou G7 Spojené štáty Japonsku odkázali, aby sa v oblasti výmenných kurzov držalo základných medzinárodných pravidiel a nepokúšalo sa manipulovať s kurzom svojej meny.

Americký minister financií Jack Lew tým mieril na to, že razantné uvoľnenie japonskej menovej politiky tento rok vyvolalo prudký pokles kurzu jenu, čo vyvolalo podozrenie, že to bol jeden z cieľov Tokia. Japonský minister Taró Aso ale v sobotu povedal, že ministri G7 proti japonskej politike žiadnu kritiku nevzniesli.

Schôdzka G7 nadviazala na podobné diskusie pred tromi týždňami v rámci zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF). Bola prípravou na júnový summit G8 v Severnom Írsku.

Rokovania G7 bola neformálne a žiadne komuniké z nich nevzišlo. G7 už stratila svoju úlohu hlavného koordinátora globálnej ekonomickej politiky v prospech širšej skupiny G20, kde sú zapojené aj veľké ekonomiky rozvojového sveta a veľkí svetoví dodávatelia surovín. Členmi G7 sú USA, Japonsko, Nemecko, Británia, Francúzsko, Taliansko a Kanada.

4 debata chyba