Gréci pripomenú Nemcom vojnu, plánujú žiadať reparácie

Grécko plánuje žiadať od Nemecka reparácie, ktoré súvisia s druhou svetovou vojnou.

24.04.2013 16:55
euro, bankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Tento krok by mohol opäť nepriaznivo ovplyvniť vzťahy s Berlínom, ktorý už financuje väčšinu ich záchranného balíku. Ministerstvo financií zostavilo správu, ktorá sa opiera o všetky súvisiace dostupné dokumenty za šesť desaťročí. Tú predložia právnym poradcom Grécka a Atény sa následne rozhodnú, ako budú oficiálne postupovať.

"Využijeme všetky prostriedky, aby sme dospeli k výsledku. Nemôžeme porovnávať dobu, ale nemôžeme ani vymazať spomienky,“ povedal v stredu minister zahraničia. O akú sumu by malo ísť, minister neuviedol.

Nemecko, ktorého sily okupovali Grécko počas druhej svetovej vojny, tvrdí, že už splatilo všetky reparácie. Téma sa opätovne vynorila v minulom roku, keď Grécko ťažili úsporné opatrenia požadované veriteľmi, najmä Nemeckom, za poskytnutie medzinárodnej pomoci. Avramopoulos však odmieta, že by tieto dve témy spolu súviseli.

Krehká koaličná vláda Grécka si doteraz vyslúžila od nemeckej kancelárky Angely Merkelovej chválu za to, že začala naprávať finančnú situáciu krajiny. K otvoreniu témy reparácií konzervatívneho premiéra Antónisa Samárasa dotlačila hlavná opozičná strana Syriza, ktorá je proti medzinárodnej pomoci.

8 debata chyba