Ak by sa Škóti osamostatnili, Londýn im nenechá libru

Skúsenosti krajín eurozóny so zdieľaním spoločnej meny ale nie spoločnej vlády ukazujú, že neexistuje jasný dôvod na to, aby Veľká Británia prípadnému samostatnému Škótsku umožnila používať ako menu britskú libru. V utorok to vyhlásilo britské ministerstvo financií.

23.04.2013 08:24
Libra, Británia Foto:
ilustračné foto
debata (1)

„Posledné skúseností z eurozóny ukázali, že udržiavanie životaschopnej formálnej menovej únie je bez úzkej fiškálnej integrácie a spoločných dohôd o riešení problémov v bankovom sektore extrémne náročné. Ekonomické výhody súhlasu Veľkej Británie s vytvorením prípadnej formálnej menovej únie na báze britskej libry s iným samostatným štátom nie sú jasné,“ píše sa v ministerstvom financií zverejnenej správe, ktorú pripravili nestranícki štátni zamestnanci.

Konzervatívny minister financií George Osborne a jeho liberálnodemo­kratický zástupca Danny Alexander trvajú na tom, že Škótsko je v lepšej pozícii ako súčasť Spojeného kráľovstva. „Súčasné dohody o menovej politike v rámci Veľkej Británie sú v prospech Škótska,“ píše sa v správe s tým, že po prípadnom osamostatnení „by zachovanie súčasného stavu už nebolo možné“.

Zástancovia nezávislosti by chceli v Škótsku aspoň dočasne udržať ako platidlo britskú libru a až neskôr sa rozhodnúť, či prejdú na vlastnú menu. Škótsky národ, ku ktorému sa hlásil 5 miliónov obyvateľov Veľkej Británie, bude o svojej samostatnosti hlasovať v referende naplánovanom na 18. september 2014. Podľa prieskumov ju podporuje 30 % Škótov, polovica je proti.

1 debata chyba