Česi II. pilier ignorujú, premiér Nečas pôjde príkladom a vstúpi

Český premiér Petr Nečas (ODS) predpokladá, že vstúpi do druhého dôchodkového piliera do konca mája. Bude zrejme voliť bezpečnejšie konzervatívne stratégie, teda skôr dlhopisové fondy. Nečas to v utorok povedal novinárom.

16.04.2013 18:33
Česká koruna, mince Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Český premiér si už zhromaždil podklady všetkých dôchodkových spoločností, vykonáva vraj prepočty a radí sa s odborníkmi. Ide o závažné rozhodnutie na 20 rokov, podotkol Nečas.

Nečasovi bude v tomto roku 49 rokov a podľa zákona má čas na vstup do druhého dôchodkového piliera do konca júna. Dovtedy sa musia o prípadnom vstupe rozhodnúť všetci obyvatelia starší ako 35 rokov.

O druhý pilier je zatiaľ malý záujem. V prvých troch mesiacoch prilákal približne 22 500 ľudí. Dôchodkové spoločnosti pôvodne odhadovali, že za prvý polrok budú mať približne pol milióna klientov.

Druhý pilier spočíva v dobrovoľnom odovzdaní troch percent poistného z priebežného štátneho piliera do súkromného penzijného fondu. Podmienkou je, že ľudia si budú pridávať ďalšie dve percentá zo svojej hrubej mzdy. Základné stratégie sporenia sú štyri, líšia sa odhadovaným výnosom a s ním spojenú mierou rizika.

Stratégiu je možné meniť raz za rok zadarmo. Vstup do fondu je ale už nezvratný.

9 debata chyba