Do boja s daňovými rajmi vytiahli ďalšie európske krajiny

Do projektu spoločného boja proti daňovým rajom sa prihlásili ďalšie európske krajiny. Rastie tak tlak na Rakúsko, aby ukončilo bankové tajomstvo, informovala agentúra Reuters.

13.04.2013 22:38
peňaženka, euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

„Nikto nemôže poprieť, že bankové tajomstvo je zastaranou záležitosťou a že potrebujeme efektívny systém pre boj s daňovými únikmi,“ uviedol francúzsky minister financií Pierre Moscovici.

Nemecké ministerstvo financií tento týždeň oznámilo, že Nemecko sa dohodlo s Britániou, Francúzskom, Talianskom a Španielskom na prehĺbení spolupráce v boji proti daňovým rajom. V piatok sa k dohode týchto piatich krajín pripojilo aj Poľsko.

„Naším cieľom je vytvoriť tlak. Keď sa dá týchto šesť veľkých európskych krajín dohromady, vytvára to silný signál, ktorému nikto nemôže odolať,“ vyhlásil Moscovici. K iniciatíve šiestich krajín sa v sobotu pripojili aj Belgicko, Holandsko a Rumunsko.

Poľský minister financií Jacek Rostowski uviedol, že Poľsko sa do projektu zapojilo s cieľom zabezpečiť, aby nadnárodné spoločnosti nemohli zneužívať daňové systémy na zvyšovanie svojich ziskov.

„Rozsah tohto problému je v Poľsku menší ako v západnej Európe. Niektoré techniky používané v západnej Európe k daňovým únikom sa však presúvajú aj do Poľska,“ upozornil.

Britský minister financií George Osborne v piatok uviedol, že sa usiluje o väčšiu daňovú transparentnosť zo strany Britských Panenských ostrovov a Kajmanských ostrovov, čo sú britské územia fungujúce ako daňové raje.

Rakúska ministerka financií Maria Fekterová však zopakovala, že nemieni pristúpiť na zdieľanie informácií o majiteľoch bankových účtov. „Budeme za bankové tajomstvo bojovať. Nie sme žiadny daňový raj,“ vyhlásila.

Predstavitelia EÚ budú o boji s daňovými únikmi rokovať na májovom summite. Európska únia podľa svojho prezidenta Hermana Van Rompuya prichádza kvôli daňovým únikom každý rok o približne jeden bilión eur.

7 debata chyba