Exriaditeľa daniarov obvinili pre dodatky k zmluve

Minuloročný kolaps daňového systému, pri ktorom štát prišiel o milióny eur, má prvého obvineného. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil exriaditeľa daniarov podľa informácií Pravdy z toho, že podpísal dodatky k zmluve s IBM, podľa ktorých počítačová firma nemala niesť zodpovednosť ani sankcie, ak systém nepôjde.

09.04.2013 20:00 , aktualizované: 10.04.2013 08:00
Daňový úrad Foto:
Ilustračné foto
debata (123)

To sa napokon ukázalo ako podstatné, keďže informačný systém nefungoval, ale štát zaň zaplatiť musel. Dodatky podpisoval aj bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý však obvinený nie je.

Bývalý šéf daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík nepopiera, že dodatky k zmluve s počítačovou firmou podpísal. Nie je si však vedomý, že by podpisoval niečo, čo spôsobilo daňovému riaditeľstvu škodu. „Neviem sa k obvineniu vyjadriť, lebo ho nepoznám. Ja som podpisoval dodatky k existujúcej vytendrovanej zmluve. Tie špecifikovali dodávku výkonov, teda formu služieb,“ reagoval Mikulčík pre Pravdu. V skutočnosti však z dodatkov vyplývalo, že zodpovednosť za prípadnú nefunkčnosť systému nesie len štát. Keďže nový systém nefungoval, daniari sa napokon vrátili k starému a priamo podľa vlaňajších vyjadrení prerobili najmenej 7,5 milióna eur. O ďalšie desiatky miliónov eur mohol štát prísť, keďže viazli daňové kontroly.

Či za to pôjde niekto za mreže, nie je isté. Advokát Jozef Herbulák upozorňuje, že orgány činné v trestnom konaní musia pri obvinení z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku dokázať obvinenému úmyselné zavinenie.

„To znamená, že obžalovaný vedel alebo chcel porušiť zákon,“ uviedol právnik. Dodal, že ide o to, či páchateľ vedel, že svojím konaním môže spôsobiť porušenie zákona a pre prípad, že ho spôsobí, s tým bol uzrozumený. Podľa neho trestný zákon pozná aj nedbanlivostné trestné činy, ale v tomto prípade by obžalovanému museli dokázať nedbanlivosť, teda, že vedel, že svojím konaním môže porušiť zákon, ale spoliehal sa na to, že ho neporuší.

Polícia potvrdila, že v prípade kolapsu daňového systému vyšetrovanie pokračuje a vyšetrovateľ už obvinil konkrétnu osobu. „Z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku bola obvinená jedna osoba,“ povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová. O obvinení Mikulčíka ešte v pondelok informovala televízia Markíza.

Podľa informácií Pravdy polícia zatiaľ nikoho iného neobvinila, nevylúčila však, že obvinených môže byť viac vysoko postavených osôb. V prípade dokázania viny hrozí dotknutým osobám trest 10 až 15 rokov.

Kľúčové v prípade zrejme bude, či si bývalý šéf daniarov naozaj nebol vedomý, že podpisoval niečo, čo spôsobilo daňovému riaditeľstvu škodu. Bývalý Miklošov štátny tajomník Branislav Ďurajka totiž vlani tvrdil, že spolu s neskôr odvolanou šéfkou úradu hovorili Miklošovi o spornom dodatku k zmluve, po ktorom dodávateľ neniesol za systém zodpovednosť. Mikloš však podľa Ďurajku na dodatku trval. Dodatok umožňoval aj výber dodávateľov. Mikloš vlani pred odchodom z funkcie kauzu zvalil práve na Ďurajku a tiež Mikulčíka. Mikloš im vyčítal, že ho neinformovali. Ďurajka však tvrdil opak.

„Všetky rozhodnutia v tejto veci urobil osobne minister alebo ním menovaný a priamo riadený generálny riaditeľ daňového riaditeľstva, a to na základe relevantných informácií, ktoré mal vždy včas k dispozícii,“ povedal vlani v stanovisku Ďurajka.

Denník Pravda oslovil včera aj Mikloša s otázkami, ako vníma, že bývalý šéf daniarov je v kauze obvinený a tiež, či sa pre vyšetrovateľov vyjadroval aj Mikloš. Bývalý minister financií a terajší poslanec za SDKÚ do utorkovej redakčnej uzávierky stanovisko neposlal. K aktuálnemu vývoju kauzy sa v utorok nevyjadrila ani spoločnosť IBM. Tá prípad nekomentovala ani v minulosti.

Polícia pri kauze preverovala viacero skutočností. Pochybnosti boli aj okolo toho, že štát platil za služby IBM a jej subdodávateľom bola schránková spoločnosť CrossCliff Slovakia, ktorej majitelia sídlia v Londýne. Konateľom CrossCliff Slovakia je človek, ktorý v minulosti podnikal práve s bývalým riaditeľom daňového úradu. V prípade konal aj Úrad boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru.

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba