Slováci sa tešia z lacných úverov, pre Rakúšana by boli drahé

Banková vojna priniesla ľuďom s príchodom jari historicky najnižšie úroky pri hypotékach. Slováci si svoje bývanie dnes môžu financovať už za ročný úrok 2,99 percenta, čo je o jednu stotinu percenta menej, ako posledný najlacnejší úrok z jesene 2010.

05.04.2013 20:00 , aktualizované: 06.04.2013 14:20
hypotéka, stavebné, sporenie, úver, daň,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (80)

Ľudia na zlacnení úverov ušetria desiatky eur ročne. Týka sa to nielen tých, čo plánujú na úver kúpiť byt, ale aj ľudí s hypotékou, pri ktorej sa končí doba s fixovaným úrokom.

„Koncom minulého roku mi schválili hypotéku s úrokom štyri percentá za rok a ak mi ho pred podpisom zmluvy neznížia o percento, odídem ku konkurencii,“ povedal Peter Králik. V jeho prípade tak nakoniec bolo šťastím, že v Bratislave nedokázal hneď po schválení pôžičky nájsť vhodný dvojizbový byt pre seba a priateľku.

Najvyššie úroky sú na Cypre

Kým Slováci sa môžu z historických miním tešiť, z európskeho pohľadu sú naše najnižšie úroky na úrovni priemeru EÚ a priemerné slovenské hypotéky sú po Cypre druhé najdrahšie v eurozóne. Napríklad taký Rakúšan by nad našimi úrokmi musel hromžiť. Volksbank Wien ponúka v akcii napríklad pôžičku 100-tisíc eur s ročným úrokom 1,5 percenta.

Po započítaní všetkých nákladov je v Rakúsku mesačná splátka 489 eur. Pri dvadsiatich rokoch splácania klient rakúskej banke vráti 117 227 eur. V porovnaní s tým UniCredit Bank Slovakia ponúka pôžičku stotisíc eur s ročným úrokom 2,99 percenta. Mesačná splátka tu vyjde na 571 eur a po dvadsiatich rokoch splácania klient slovenskej banke vráti 137 040. Slovák tak v porovnaní s Rakúšanom banke celkovo zaplatí takmer o 20-tisíc eur viac.

Slováci môžu požiadať o úver aj lacnejšiu zahraničnú banku. „Najviac ma od toho odrádza, že neviem po nemecky a reálne by som nevedel zhodnotiť všetky nástrahy zmluvy, ktorú by som podpísal,“ povedal Roman Plachtinský z Bratislavy. Práve pre ľudí v hlavnom meste môže byť riešením zložitej bytovej situácie kúpa nehnuteľnosti v blízkom Rakúsku. V zahraničí nachádzajúce sa banky totiž väčšinou neakceptujú ako zabezpečenie úveru slovenskú nehnuteľnosť.

Ešte horšie Slovensko vyznieva pri porovnaní priemerných úrokov. Pri pôžičke na bývanie a úroku nemeniacom sa päť rokov sa totiž priemerný úrok v Rakúsku pohybuje na úrovni 2,5 percenta ročne, čo je o polovicu menej ako na Slovensku, kde je priemerný ročný úrok 5,03 percenta. Bohatší Rakúšania pri minimálnych mzdách 800 eur za mesiac nemajú taký problém so splácaním úverov ako chudobnejší Slováci, ktorí sú ochotní pracovať aj za aktuálny minimálny mesačný plat 337,7 eura.

Na vyššie úroky sú dôvody, tvrdia banky

Podľa slovenských bánk je viacero dôvodov pre vyššie úroky na Slovensku. „Hlavným dôvodom je vyššie úročenie slovenských dlhopisov a spread oproti najmenej rizikovým nemeckým dlhopisom,“ povedal Boris Fojtík, analytik Tatra banky. Naša krajina teda nie je pre investorov natoľko dôveryhodná ako vyspelejšie štáty. Napríklad Nemecko si svoj dlh financuje vydávaním dlhopisov s ročným úrokom 1,27 percenta pri desaťročnej dobe splatnosti. Slovensko na finančných trhoch tiež dokáže predať desaťročné dlhopisy, ale s ročným úrokom na úrovni 3 percentá. Slovenské banky tak nemajú dôvod ponúkať ľuďom úroky pod tri percentá, keďže takýto zárobok im núka financovanie slovenského dlhu.

„Slovensko má tiež jednu z najvyšších mier nezamestnanosti v eurozóne,“ poukazuje na riziká splácania úverov hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš. Slovenským bankám tak viac hrozí, že ich klient stratí prácu a následne prestane splácať poskytnutú pôžičku. Napriek tomu sa banky zatiaľ nemôžu sťažovať na nesplácanie poskytnutých hypoték. „Pomer nesplácaných úverov k celému objemu všetkých poskytnutých úverov na nehnuteľnosti v januári medziročne klesol,“ podala Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Konkrétne čísla za celý sektor ukazujú, že v januári 2013 dosiahol pomer nesplácaných úverov hodnotu 4 percent, kým v januári 2012 to bolo o niečo viac, konkrétne 4,2 percenta.

„Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť problémom so splácaním úveru, je mať k dispozícii finančnú rezervu vo výške 3–6 mesačných splátok,“ odporučil hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Banky sa snažia riešiť klientove problémy, hlavne ak ich na ťažkosti so splácaním upozorní dopredu. „Najčastejším riešením, ktoré naši klienti využívajú, je dočasné zníženie splátky úveru na obdobie do šiestich mesiacov,“ dodal Frimmer. Finančný dom za optimálne považuje zníženie mesačnej splátky maximálne na tridsať percent pôvodnej sumy. „Naša skúsenosť hovorí, že mnohí, ktorí mali dočasne zníženú splátku na šesť mesiacov, boli po tomto období opäť schopní riadne splácať svoje úvery,“ uzavrel Frimmer.

Krajným riešením aj úplné odloženie splátok hypotéky na obdobie pol roka. Najhorším riešením z pohľadu klienta je nútený predaj na hypotéku kúpenej nehnuteľnosti. Banky aj preto ľuďom radia mať svoje hypotéky poistené proti nesplácaniu.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba