Česi sú voči II. pilieru opatrní, po troch mesiacoch má 22-tisíc ľudí

Za prvé tri mesiace vstúpilo do českého druhého piliera dôchodkového systému 22 375 ľudí. V marci pribudlo 8871 klientov.

04.04.2013 11:43
Česko, koruna, mena, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

To je skoro rovnaký prírastok ako vo februári, informovala Asociácia penzijných fondov s tým, že čísla vyplývajú z informácií všetkých dôchodkových spoločností, ktoré druhý pilier ponúkajú. Dôchodkové spoločnosti očakávali, že do druhého piliera vstúpi do konca júna asi pol milióna ľudí.

„Počítame, že máj a jún budú oveľa silnejšie, pretože ľudia nechávajú všeobecne všetko na poslednú chvíľu,“ povedal prezident asociácie Karel Svoboda. Práve do konca júna sa musia rozhodnúť ľudia starší ako 35 rokov. Bude to podľa neho podobné ako na jeseň, keď končila možnosť vstúpiť do tretieho piliera podľa starých podmienok a pobočky boli zavalené ľuďmi.

„Aké bude to presné číslo, bude závisieť aj od toho, ako sa k prípadnej informačnej kampani postaví štát,“ dodal.

Počet klientov v druhom pilieri je zatiaľ menší, než boli očakávania, pripustil hovorca dôchodkovej spoločnosti Českej poisťovne Petr Brousil. Súvisí to podľa neho s negatívnou kampaňou, ktorá je proti reforme vedená zo strany ľavice a odborov. „Očakávame však, že v druhom štvrťroku počet klientov výrazne stúpne, mnoho ľudí podľa našich analýz odkladá rozhodnutie práve na túto dobu,“ poznamenal.

Ľudia sa podľa Svobodu často informujú na porovnanie s ostatnými produktmi, kde je možné získať štátny príspevok. Keď sa rozhodujú o vytvorení finančnej rezervy na starobu, je pre nich dôležité, aby im štát prispel najvyššou sumou. Zaujímavé je, že často vnímajú druhý pilier ako dobrý doplnok k stavebnému sporeniu, podotkol.

V 53 percentách prípadov uzatvárajú zmluvy muži a necelých 60 percent klientov je mladších ako 39 rokov, doplnil skúsenosti dôchodkovej spoločnosti Českej poisťovne jej generálny riaditeľ Tomáš Matoušek. Najväčší záujem je podľa neho zatiaľ o dynamické sporenie, kam vstúpilo 59 percent klientov.

Hlavným dôvodom zmeny fungovania penzijných fondov je požiadavka na účtovné oddelenie majetku účastníkov dôchodkového pripoistenia od majetku akcionárov fondov. Z deviatich dôchodkových fondov v Česku sa druhého piliera dôchodkovej reformy nezúčastnňujú Axa PF, Aegon a ING PF. Popri piatich fondov, ktoré v ňom budú pôsobiť, sa ho zúčastní ešte Raiffeisenbank. Do druhého piliera je od januára možné presmerovať tri percentuálne body z odvodov na sociálne poistenie a pridať dva body zo svojho príjmu.

V treťom pilieri si v penzijnom pripoistení so štátnym príspevkom, ktoré funguje od roku 1994, sporí na penziu viac ako päť miliónov Čechov.

12 debata chyba