Poliaci vraj chcú osekať II. pilier zrušením dlhopisov za 39 miliárd USD

Poľsko zvažuje, že zruší štátne dlhopisy v hodnote takmer 39 miliárd dolárov, ktoré vlastnia súkromné ​​penzijné fondy.

03.04.2013 21:53
Zloty, Poľsko Foto:
Ilustračné foto
debata (84)

Chýbajúce peniaze na výplatu dôchodkov by potom vláda uhradila zo štátneho rozpočtu. Informoval o tom v stredu poľský denník Gazeta Wyborcza. Minister financií Jacek Rostowski však správu označil za číru špekuláciu.

Vláda chce takto podľa denníka znížiť verejný dlh a obmedziť bezprostredné rozpočtové výdavky. Zrušením dlhopisov by sa už teraz vyhla platbám úrokov; väčšina dôchodkov sa pritom bude zo súkromných fondov vyplácať až o niekoľko rokov.

Zrušenie štátnych dlhopisov vo vlastníctve súkromných dôchodkových fondov by podľa agentúry Reuters pripomenulo situáciu v Maďarsku, kde vláda v roku 2011 súkromný penzijný systém zoštátnila. Maďarsko sa kvôli tomu stalo terčom kritiky zo strany Európskej únie aj ratingových agentúr. Tento krok podľa nich síce krátkodobo zlepší stav verejných financií, v dlhodobom horizonte je však škodlivý.

Poľsko zaviedlo súkromný dôchodkový systém v roku 1999 ako doplnok štátneho priebežného systému. Šéf poľskej komory penzijných fondov Wojciech Nagel už v marci oznámil, že fondy sa obávajú, že vláda bude chcieť ich majetok získať. Varoval, že takýto krok by poškodil akciový trh i celú ekonomiku. Poľská vláda by mala na budúci mesiac predstaviť výsledky revízie dôchodkového systému.

84 debata chyba