Achmea si vyberie z Unionu desiatky miliónov eur, znižuje základné imanie

Holandská spoločnosť Achmea znižuje základné imanie zdravotnej poisťovne Union, ktorej je vlastníkom.

14.03.2013 09:40
(typo - nepouzivat v orise) peniaze, výplata,... Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

Z pôvodných 72 mil. eur, ktoré do nej vložila ešte v roku 2006, ho znižuje na 3,5 mil. eur. Podľa hovorcu Achmey Berta Rensena v úvode podnikania očakávali, že Union bude v červených číslach, v súčasnosti však poisťovňa už má vybudovanú bezpečnú pozíciu na slovenskom trhu, a preto sa rozhodli vybrať z nej voľné kapitálové prostriedky na účely ďalších investícií.

„Nie je žiadny dôvod, aby tento nevyužitý kapitál zostával v Union zdravotnej poisťovni. Ide o časť vstupného kapitálu spoločnosti Achmea, ktorý už nie je potrebný pre udržanie a rozvoj aktivít Union zdravotnej poisťovne,“ uviedol Rensen.

Ako pokračoval, Union z.p. má v súčasnosti dostatočný kapitál nad úrovňou minimálneho základného imania, ktorá sa vyžaduje zákonom, tento krok je v súlade s legislatívou a nebude mať žiadny vplyv na prevádzku poisťovne ani na rozsah a kvalitu zdravotnej starostlivosti.

„Radi by sme zdôraznili, že pre klientov Union zdravotnej poisťovne sa nič nemení. Union ZP má dostatočné kapitálové zdroje na pokrytie všetkých výdavkov na zdravotnú starostlivosť s dostatočnou rezervou,“ dodal Rensen.

Zdravotná poisťovňa Union pôsobí na slovenskom trhu zdravotného poistenia od roku 2006. Union bola jedinou zdravotnou poisťovňou, ktorej sa v poslednom prepoisťovacom období podarilo zväčšiť svoj poistný kmeň. Aktuálne má cez 400 tisíc poistencov, na trhu je tak najmenšou zdravotnou poisťovňou. Jej vlastníkom je holandská poistná skupina Achmea, ktorá je okrem svojej domovskej krajine aktívna v ďalších siedmich štátoch a zamestnáva takmer 22 tisíc ľudí.

23 debata chyba