Palivá čoskoro zlacnejú, ceny dolu tlačí kríza

Ceny palív na slovenských čerpacích staniciach by mali v dohľadnom čase klesnúť asi o dva centy. Stane sa tak buď koncom tohto týždňa, alebo v priebehu budúceho týždňa.

06.03.2013 20:00 , aktualizované: 07.03.2013 08:00
debata (20)

Po zlacnení by sa liter benzínu Natural 95 mal opäť predávať mierne pod 1,50 eura a nafta by mohla atakovať hranicu 1,40 eura. Ide o dôsledok silnejúcej krízy v eurozóne, keďže krajinám sa nedarí dostať dlhy pod kontrolu tak rýchlo, ako sa očakávalo.

Úsporné opatrenia navyše poslali minulý rok až 12 krajín z 27-člennej EÚ do hospodárskej recesie, čo v stredu potvrdil európsky štatistický úrad Eurostat. Slovensko si zachovalo mierny rast ekonomiky, ale eurozóna v závere roka oproti tretiemu kvartálu sa oslabila o 0,6 percenta. Ropa na to reagovala poklesom, ktorý by mohol pomôcť naštartovať hospodárstva a spolu s tým zlepšiť aj životnú úroveň ľudí.

Podľa analytika Trim Broker Tomáša Plavca si totiž aj ropný kartel OPEC uvedomuje, že zdražovanie ropy by nemal dopustiť. „Prípadný rast hodnoty ropy by znamenal ďalšie zhoršovanie ekonomického prostredia,“ podotýka Plavec. Podľa analytika spoločnosti Colosseum Borisa Tomčiaka dochádza k prudkému poklesu cien pohonných hmôt na burze v Rotterdame, čo pocítia aj vodiči. „Priemerné ceny benzínu sa počas minulého týždňa znížili o 4,7 percenta a nafta zlacnela o 3,5 %,“ spresňuje Tomčiak.

Nastavený trend nezmenila ani smrť Huga Cháveza a následné pochybnosti o ťažbe vo Venezuele, ktorá je jednou z ropných veľmocí. „Ropa sa pohybuje okolo hodnoty 110 amerických dolárov za barel, po oznámení Chávezovej smrti síce ceny stúpli asi o dolár, ale v priebehu pár hodín sa emócie upokojili a ceny klesli,“ opisuje analytik Tomčiak.

Pritom ešte zhruba pred dvoma týždňami sa cena barelu vyšplhala až na 118 dolárov. Nárast však spôsobil iba tlak špekulantov, ktorí na čiernom zlate chceli zarobiť viac. Už po pár dňoch sa však umúdrili a odvtedy sa hodnota ropy vrátila naspäť k úrovniam z januára.

V niektorých krajinách EÚ sa zlacňovanie palív začalo už počas minulého týždňa. Podľa oficiálnych štatistík Európskej komisie klesali najmä ceny nafty. Lacnejšie začali tankovať majitelia vozidiel s dieselovým motorom v celkovo deviatich krajinách. Benzín Natural 95 začali motoristi nakupovať lacnejšie v piatich štátoch európskeho spoločenstva. Tri štáty ponechali ceny oboch palív nezmenené, vo zvyšku krajín ceny mierne stúpli, ale s očakávaním zlacňovania. Slovenskí predajcovia zvyčajne reagujú zmenou cien na čerpačkách so zhruba dvojtýždňovým oneskorením, teda až keď sa potvrdí trend.

Aj po znížení cien však benzín na Slovensku zrejme zostane najdrahší v regióne. Napríklad v porovnaní s najlacnejším Poľskom tankujú slovenskí motoristi palivo drahšie o šestnásť centov. Kto teda natankuje za severnými hranicami Slovenska plnú 40-litrovú nádrž benzínu, ušetrí v prepočte takmer 6,5 eura, čo znamená asi päť litrov paliva. Po očistení od spotrebných daní a DPH však bola veľkoobchodná cena slovenského paliva druhá najlacnejšia v regióne. Lacnejší benzín dodávali rafinérie na čerpačky iba v Česku.

Naopak, cena slovenskej motorovej nafty po odpočítaní daní bola najvyššia v regióne, kým koncová cena na čerpačkách bola druhá najdrahšia v regióne. O zhruba šesť centov drahšie palivo nakupovali ľudia v Maďarsku. Najlacnejšia bola opäť v Poľsku, cena na tamojších čerpačkách bola nižšia približne o osem centov.

V porovnaní so začiatkom vlaňajšieho marca je aktuálne cena benzínu na Slovensku nižšia zhruba o dva centy. Počas jari a leta však postupne stúpala, až kým sa v septembri nedostala na historicky najvyššiu úroveň viac ako 1,6 eura za liter. Zdraženie spôsobil nárast cien na medzinárodných trhoch, ktoré vyvolalo napätie okolo iránskeho jadrového programu a vyhrážky Izraela o spustení vojnového konfliktu s krajinou.

Od polovice septembra cena paliva na Slovensku postupne klesala. Zlacňovanie paliva sa zastavilo až v polovici februára, keď ceny na medzinárodných trhoch stúpli pod vplyvom špekulácií na spomenutých 118 dolárov. Motoristi si odvtedy začali priplácať za benzín Natural 95 dva centy na liter a naftu začali nakupovať drahšie o 1,5 centa.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba