V tendroch by malo stačiť čestné vyhlásenie, preverí sa u víťaza

Malá novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú na návrh ministra vnútra Roberta Kaliňáka v pondelok schválila vláda, má umožniť zrýchlenie procesu obstarávania s okamžitou účinnosťou.

11.02.2013 14:40
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Zároveň by mala pomôcť pri lepšom využívaní peňazí Európskej únie, v čom Slovensko dlhodobo zaostáva. Kabinet schválil aj návrh na skrátené legislatívne konanie o malej novele, aby ju parlament mohol prerokovať a schváliť ešte na terajšej štrnástej schôdzi. V prípade, že poslanci novelu verejného obstarávania včas schvália, účinná bude od 18. februára.

Malá novela zjednocuje námietkové konanie, ktoré bude pozostávať z dvoch častí a v každej s jedným rozhodnutím. Umožňuje uchádzačom preukazovať splnenie podmienok účasti vo verejnom obstarávaní čestným prehlásením, pričom preverovať sa bude len úspešný uchádzač. V prípade neuzavretia zmluvy s víťazom súťaže budú môcť obstarávatelia uzatvárať zmluvy aj s ďalšími uchádzačmi podľa poradia. Zrýchlená novela verejného obstarávania zavádza predbežnú ex ante kontrolu súťažných podmienok tendrov, a aj sankcie v podobe zákazu účasti na verejnom obstarávaní. Ide o zmeny, ktoré zatiaľ obsahuje aj veľká novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú poslanci za Smer už skôr presunuli do druhého čítania a neskôr ich z nej vyradia.

„Zo správy o čerpaní eurofondov, o aktuálnej hospodárskej situácii, daňovej prognóze vyplýva, že musíme sa pokúsiť zachrániť každé euro, ktoré by mohlo pritiecť do hrubého domáceho produktu a pomohlo zvýšiť jeho obrat a pomohlo vytvoriť nové pracovné miesta,“ zdôvodnil minister Kaliňák potrebu schválenia malej novely verejného obstarávania. Mnohé financie z EÚ, ktoré pochádzajú ešte z roku 2011, je podľa neho potrebné vyčerpať do konca tohto roku.

„A teda nielen uzatvoriť zmluvu, alebo schváliť projekt, skončiť verejné obstarávanie, ale aj peniaze účinne minúť a zaplatiť za projekt, ktorý je hotový. Potrebujeme časový priestor pre vykonanie verejného obstarávania, vyhodnotenie, uzatvorenie zmluvy, ale aj realizáciu. Preto vlastne predbieha táto veľmi krátka novela, ktorá so sebou prináša predovšetkým úsporu časovú,“ dodal Kaliňák. Vybraté zmeny z veľkej novely verejného obstarávania podľa neho výrazne skrátia lehoty, resp. zjednodušia prístup podnikateľov k súťažiam.

ÚVO bude mať viac zamestnancov

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zvýši limitovaný počet svojich zamestnancov zo stosedemnásť o ďalších 39 k 1. marcu. Rozhodla o tom v pondelok vláda s tým, že ministerstvo financií má do konca tohto roka priebežne uvoľňovať pre ÚVO 1,968 mil. eur. Tieto peniaze sú určené na posilnenie hmotnej zainteresovanosti súčasných zamestnancov a rozšírenie kapacít úradu. Vláda pritom vychádzala analýzy potrieb navýšenia administratívnych a finančných kapacít ÚVO. Úrad mal na tento rok schválený rozpočet vo výške takmer 2,905 mil. eur, z toho na mzdy a ostatné osobné vyrovnania malo ísť 1,284 mil. eur.

„Úrad je v súčasnosti vzhľadom na nárast agendy a vysokú fluktuáciu zamestnancov administratívne podhodnotený hlavne na kľúčových odboroch, čo sa môže prejaviť v ohrození zabezpečenia plynulého rozhodovania a výkonu kompetencií úradu v oblasti dohľadu nad verejným obstarávaním,“ vyplýva ďalej z analýzy. Hrozí tak riziko nemožnosti dostatočného zabezpečenia všetkých činností, ktoré sa budú viazať k prijatiu nových smerníc Európskej únie, ako aj napĺňaniu ďalších cieľov rozvoja úradu, informačnej a vzdelávacej činnosti.

Analýza ukázala, že je nevyhnutné upraviť finančné ohodnotenie súčasných zamestnancov ÚVO do priemernej výšky miezd 1 500 eur. Navýšenie mzdy sa má týkať 107 zamestnancov úradu, keďže desiati tvoria obslužný personál. Náklady na mzdy a odvody pre 39 nových zamestnancov predstavujú mesačne takmer 79 tis. eur a za desať mesiacov tohto roka spolu najviac okolo 790 tis. eur. Na zvýšenie miezd pre súčasných zamestnancov úradu má ísť do konca tohto roka takmer 930 tis. eur a na navýšenie finančných prostriedkov na materiálno-technické zabezpečenie najviac 249,2 tis. eur.

1 debata chyba