Kolaps u daniarov má väčšie následky

Nefungujúci daňový systém, za ktorý exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) vlani čelil odvolávaniu, spôsobil v štáte daňový chaos po celý minulý rok. Až teraz sa totiž ukázalo, že keď daniari nevedeli vyhodnocovať nadmerné odpočty DPH, až 180 miliónov eur z daní účtovne vrátili podnikateľom až vlani namiesto roku 2011.

10.02.2013 21:16
Peniaze, euro, mešec Foto:
Ilustračné foto
debata (117)

Teraz sa má všetko napraviť a o desiatky miliónov eur sa zrejme v roku 2011 zvýši deficit. V rovnakom roku suma vstúpi aj do verejného dlhu, ktorý zostane do budúcnosti na pleciach ľudí.

Vyriešenie dilemy, prečo výber DPH vlani klesal, aj keď nominálna domáca spotreba rástla, vláde umožnilo zlepšiť plány pri výbere najdôležitejšej spotrebnej dane. Napriek tomu však kríza v eurozóne a domáca konsolidácia spôsobili, že celkovo minister financií Peter Kažimír v piatok priznal nižší tohtoročný odhad výberu daní o 361 miliónov eur. Dieru zapláta z peňazí odídencov z druhého penzijného piliera a úspor. Kažimír vyčíta svojmu predchodcovi, že ten výpadky v rozpočte plátal podivnými presunmi nadmerných odpočtov DPH.

„Bolo pár mesiacov pred voľbami a z deficitu na rok 2011 si bývalý minister financií urobil výkladnú skriňu dosluhujúcej vlády,“ povedal včera Kažimír.

Minister financií tvrdí, že deficit za rok 2011 sa tak bude musieť zrejme revidovať zo 4,9 na 5,2 percenta. Bývalý šéf rezortu financií Ivan Mikloš nám v piatok k tomu stanovisko neposkytol.

„Je to trápny pokus zakryť svoju bezradnosť pri zlepšení výberu daní, ktoré Slovensko potrebuje najmä v tomto roku. Kažimír sa len snaží odpútať pozornosť od jeho zlyhania,“ reagoval terajší podpredseda SDKÚ pre ekonomiku Ivan Štefanec. Podľa jeho slov sa pod nevracanie vratiek podpísali daňové kontroly, ktoré predĺžili dobu ich vracania.

„Každý rok sa uzatvára s čo najlepším odhadom, problémom môže byť nepresná metodika. Tak to fungovalo vždy,“ tvrdí Štefanec.

Podľa jeho slov bývalé vedenie rezortu financií rátalo s výpadkom výberu daní v súvislosti s nefunkčnou daňovou správou v objeme niekoľkých desiatok miliónov eur.

„Nepredpokladali sme až taký výpadok, s ktorým prišiel Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií, ale horší výber daní nesúvisí len s problémami na Finančnej správe. Problém je, že štát momentálne zo spotreby vyberie na dani len 75 percent, tu treba hľadať príčiny – daňové podvody,“ povedal Štefanec.

Vláda aj vlani plátala viaceré výpadky daní v rozpočte na rok 2012, ktorý písal ešte Mikloš. Spolu štátu vlani vypadlo na daniach až 733 miliónov eur. Aktuálny 361-miliónový výpadok v rozpočte vláda plánuje vykryť rozpustením rezervy, ktorú má z výstupu asi 80-tisíc ľudí z druhého piliera. Podľa Kažimíra by tak malo byť k dispozícii zhruba štvrť miliardy eur. Zvyšných zhruba 100 miliónov eur by mal štát získať z dvoch tretín viazaním výdavkov, ktoré má byť selektívne na základe rokovaní s jednotlivými správcami rozpočtových kapitol.

„Máme takisto ambíciu zvýšiť príjmy do rozpočtu, ale nie na úkor ľudí. Peniaze chceme získať zo štátnych a pološtátnych podnikov. V niektorých prípadoch by príjmy z dividend mohli byť lepšie. Garantujem, že vyzametáme všetky kúty,“ tvrdí Kažimír.

Tomáš Púchly z Nadácie F. A. Hayeka tvrdí, že príčinou výpadku vo výbere je sčasti aj ustavičné zvyšovanie daňovo-odvodového zaťaženia. Vyššie zaťaženie totiž podľa neho vytvára dodatočnú motiváciu na daňové optimalizácie pre občanov aj podniky.

„Vláda zvyšuje dane z aktivity, čo spomaľuje hospodársky rast, zvýšila sa nezamestnanosť a, pochopiteľne, znižujú sa príjmy do štátnej kasy,“ hovorí Púchly.

Podľa viacerých analytikov najnovšia daňová prognóza potvrdzuje, že štát bude musieť vzhľadom na vývoj výberu daní už v priebehu tohto roka prijať ďalšie úsporné opatrenia.

„Možnosti našej ekonomiky momentálne nedovoľujú, aby štát ešte viac zvýšil daňovo-odvodové zaťaženie, priestor na zvyšovanie daní sa vyčerpal. Skôr sa bude musieť vláda zamerať na znižovanie výdavkov. S vyššími daňami by prišli ešte horšie čísla výberu,“ hovorí poradca premiéra a ekonóm SAV Pavol Kárász.

Analytik Volksbank Vladimír Vaňo upozorňuje na vývoj v Nemecku, kde končia slovenské výrobky. „Index podnikateľskej dôvery nemeckého inštitútu IFO po šiestich po sebe nasledujúcich zhoršeniach zaznamenal v závere roka dva po sebe nasledujúce mesiace zlepšenia. Okrem zlepšenia očakávaní nemeckých firiem na nasledujúcich 6 až 9 mesiacov sa pod tento vývoj v decembri podpísalo aj zlepšenie hodnotenia súčasnej situácie,“ dodáva Vaňo.

Vláda podľa Kažimíra dodrží Bruselom nariadenú trojpercentnú hranicu deficitu verejných financií v tomto roku. Zároveň však povedal, že predĺženie konsolidácie na najbližšie roky by štátu uvoľnilo rozpočtové prostriedky na veci, ktoré by mohli dopomôcť k ekonomickému ras­tu.

„Podľa mňa je kľúčové nevybrať sa cestou výnimiek, či už ide o veľké alebo menšie krajiny, čo sa týka dosiahnutia trojpercentného deficitu. Avšak mali by sme diskutovať o zmiernení strednodobého cieľa, a teda o predlžení času, dokedy máme dosiahnuť vyrovnaný rozpočet,“ povedal Kažimír.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba