Slovensko požiadalo o zrušenie rozsudku v prospech majiteľa Unionu

Slovensko v posledný januárový deň podalo návrh na zrušenie rozsudku, podľa ktorého by malo zaplatiť 25 mil. eur majiteľovi zdravotnej poisťovne Union, spoločnosti Achmea. Informoval o tom portál ZdravéZdravotnictvo.sk.

05.02.2013 18:47
(typo - nepouzivat v orise) Euro, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto
debata (37)

Tento krok by mal podľa informácií, ktoré portálu ZdraveZdravot­níctvo.sk podalo ministerstvo financií, zabrániť exekúcii majetku štátu.

Slovensko v posledný januárový deň podalo návrh na zrušenie rozsudku, podľa ktorého by malo zaplatiť 25 mil. eur majiteľovi zdravotnej poisťovne Union, spoločnosti Achmea. Informoval o tom portál ZdravéZdravot­nictvo.sk.

Tento krok by mal podľa informácií, ktoré portálu ZdravéZdravot­níctvo.sk poskytlo ministerstvo financií, zabrániť exekúcii majetku štátu. Návrh na zrušenie rozsudku bol podaný na Vyšší krajinský súd vo Frankfurte v Nemecku.

„Pripomíname, že ešte pred samotným podaním návrhu bol podaný v decembri na Vyšší krajinský súd vo Frankfurte, takzvaný Schutzschrift, ktorý mal zabrániť predbežnej vykonateľnosti rozsudku v Nemecku, o ktorú Achmea mohla požiadať,“ uviedol hovorca ministerstva financií Radko Kuruc.

Achmea nedávno portál ZdravéZdravot­níctvo.sk informovala, že začala podnikať opatrenia na presadzovanie práva v rôznych právnych systémoch. Teda kroky na uznanie rozsudku v iných krajinách, kde by mohla exekvovať majetok Slovenska.

„V prípade, že Slovenská republika bude naďalej odmietať konať v súlade s rozhodnutím zo 7. decembra 2012, je Achmea odhodlaná použiť donucovacie opatrenia. Tie môžu zahŕňať zabavenie majetku a môžu štátu spôsobiť vážne nepríjemnosti,“ uviedol hovorca spoločnosti Achmea Bert Rensen.

Podľa ministerstva financií však Slovensku v súčasnosti exekúcie nehrozia. Návrh na zrušenie rozsudku bol podaný v trojmesačnej lehote podľa nemeckého občianskeho súdneho poriadku. „Tento návrh by mal zabrániť vykonateľnosti (čiže vymáhaniu a exekúcii) Rozsudku voči SR, keďže podanie Návrhu a jeho odôvodnenie je v zmysle Newyorského dohovoru o uznaní a výkone cudzích rozhodcovských rozhodnutí z roku 1958 dôvodom na odopretie uznania a výkonu cudzieho rozhodcovského rozhodnutia,“ doplnil R. Kuruc.

Arbitrážny tribunál, ktorý sa zaoberal sporom, v decembri minulého roka rozhodol že v roku 2006 a 2007 SR porušila ustanovenia investičnej dohody medzi Holandskom a Slovenskou republikou, a to zásadnými zmenami v legislatíve poisťovníctva s cieľom vytlačiť a poškodiť investorov súkromných zdravotných poisťovní, medzi ktoré patrí aj spoločnosť Achmea.

V roku 2011 Ústavný súd SR rozhodol, že Slovensko v tomto prípade porušilo ústavu a SR následne stiahla legislatívne opatrenia, ktorých cieľom bolo zakázanie zisku zdravotných poisťovní. Podľa výroku Medzinárodného arbitrážneho tribunálu musí SR zaplatiť spoločnosti Achmea 22 miliónov eur ako kompenzáciu za škody, ktoré holandská firma utrpela počas platnosti poškodzujúcich opatrení. Arbitrážny tribunál zaviazal Slovenskú republiku tiež uhradiť spoločnosti Achmea náklady na právne služby a poplatky spojené s arbitrážou vo výške 3 milióny eur.

37 debata chyba