Kyjev nezaplatí Rusku za neodobratý plyn

Ukrajina nezaplatí Rusku 7 mld. eur za plyn, aj keď ju k tomu zaväzoval kontrakt s plynárenským gigantom Gazprom. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, pričom sa odvolávala na vysoko postavený vládny zdroj v Kyjeve.

28.01.2013 14:02
(typo - nepouzivat v orise) Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata

Ukrajinská štátna energetická firma Naftogaz počas víkendu potvrdila, že od Gazpromu dostala faktúru za neodobratý plyn. Požiadavka na uhradenie záväzkov predstavuje hrozbu pre ukrajinský štátny rozpočet, ktorý je už napätý v dôsledku spomalenia ekonomiky. Postup Moskvy môže byť reakciou na dohodu o ťažbe bridlicového plynu, ktorú minulý týždeň podpísala bývalá sovietska republika s globálnym ropným gigantom Royal Dutch Shell. Kontrakt za 10 mld. USD predstavuje doteraz najambicióznejší pokus o zníženie závislosti Ukrajiny na ruskom plyne, informovala AFP.

Ruský energetický gigant Gazprom, monopolný podnik na export zemného plynu, a ukrajinská štátna energetická firma Naftogaz stáli v centre sporu, ktorý v januári 2009 na zhruba dva týždne zastavil tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do európskych krajín. Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre Európsku úniu. Až 80 percent ruského plynu sa do Európy dostáva cez Ukrajinu.

debata chyba