Za spoplatnenie Skylinku a CS Linku padli pokuty len v Česku

Za spoplatnenie Skylinku a CS Linku pokutovali prevádzkovateľa len v Česku, slovenské inštitúcie zatiaľ žiadne závery nevyvodili.

20.01.2013 08:11
Satelit, televízia Foto:
Ilustračné foto
debata (34)

Český telekomunikačný úrad (ČTÚ) uložil firme M77 prevádzkujúcej satelitné televízie Skylink a CS Link dve pokuty v súhrnnej maximálnej výške 15 miliónov českých korún (586,4-tis. eur). Sankcie súvisia s vlaňajším zavedením servisného poplatku pri bezplatných službách Gratis a Free. M77 sa proti verdiktu odvolala (podrobnosti v článku Česi rozdávali pokuty za poplatky Skylinku a CS Linku).

Spoločnosť spoplatnila služby od vlaňajšieho septembra v Česku sumou 29 korún mesačne a na Slovensku vo výške 1,2 eura napriek tomu, že klienti satelitné karty kupovali po sľube bezplatnosti. Skylink a CS Link má v Česku a na Slovensku približne 2,5 milióna klientov.

Pokutu za to firma dostala zatiaľ v Česku. V Česku sťažnosti zákazníkov rieši telekomunikačný úrad. České úrady začali konať prakticky okamžite po prijatí viacerých podnetov od občanov, slovenské inštitúcie však doteraz žiadne závery nevyvodili.

Hovorca Telekomunikačného úradu Roman Vavro v stredu k problematike uviedol, že „službu, za ktorú je vyberaný tzv. servisný poplatok, poskytuje spoločnosť so sídlom v Luxembourgu. Podľa luxemburského regulátora Institute Luxembourgeois de Régulation (ILR) spred cca dvoch rokov pri DTH nejde o elektronickú komunikačnú službu“. Táto otázka však na európskej úrovni ešte nie je doriešená. Podozrenia z klamlivej reklamy alebo z neetickej reklamy môže podľa Vavra riešiť Rada pre reklamu.

Zastaviť vyberanie servisných poplatkov by mohol podľa Vavra súd, „ak by napríklad dospel k záveru, že ide o neprijateľnú zmluvnú podmienku“. „Spotrebitelia sa v takýchto prípadoch obracajú buď priamo na súd, alebo ešte predtým na Komisiu na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách a nekalých obchodných praktík predávajúcich, ktorá je pri Ministerstve spravodlivosti SR,“ dodal Vavro.

Prípad priamo nepreveruje ani Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) s odôvodnením, že prevádzkovateľom satelitnej platformy na území SR je firma so sídlom v Luxemburgu. „So záležitosťou ohľadne preverenia korektnosti zavedenia servisného poplatku sme sa obrátili na vecne príslušný kontrolný orgán v Luxemburgu. Do tohto okamihu sme zatiaľ neobdržali žiadnu odpoveď ani reakciu od tohto orgánu,“ povedala hovorkyňa SOI Danuša Krkošová.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba