Nemci po predaji plynu zvažujú aj odchod zo ZSE

Dominantný dodávateľ elektriny na západe Slovenska môže v dohľadnej budúcnosti zmeniť majiteľa. Manažéri v nemeckej centrále E.ON totiž uvažujú o odpredaji 49-percentného podielu v Západoslovenskej energetike.

16.01.2013 12:00
ZSE, Západoslovenská energetika Foto:
Západoslovenská energetika, Bratislava
debata (93)

Denníku Pravda informáciu prezradil dobre informovaný zdroj z nemeckého energetického prostredia a potvrdil ju aj zdroj blízky energetike na Slovensku. Centrála spoločnosti sa k úvahám do včerajšej uzávierky nevyjadrila.

Informácia o plánoch predaja prenikla z E.ON po tom, čo firma zverejnila, že z predaja svojho podielu v Slovenskom plynárenskom priemysle získa 1,3 miliardy eur. Podobnú sumu by mal získať francúzsky GdF Suez, ktorý vlastní v skupine SPP rovnaký podiel ako E.ON. Transakciu ešte musia posúdiť protimonopolné inštitúcie a banky, ktoré na ňu poskytnú peniaze.

Nemci a Francúzi sa rozhodli zbaviť svojich podielov v SPP, aby získali peniaze na rozvoj svojich firiem v zahraničí. Jedným z dôvodov však je aj fakt, že už viac rokov sa sporia s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví o cenách energií na Slovensku. Podobná situácia sa má podľa zdroja v nemeckom energetickom prostredí opakovať aj v ZSE. Od Nového roku totiž ceny elektriny klesli zhruba o 3,3 percenta najmä pre okresanie podpory na obnoviteľné zdroje. Šéf úradu Jozef Holjenčík to však odmieta.

„Regulácia cien je absolútne transparentná a v súlade s európskymi a slovenskými predpismi. Vyhlášky platia od 1. januára 2012 a prešli riadnym pripomienkovým konaním,“ podotýka Holjenčík.

Zatiaľ nie je jasné, aká by mohla byť predajná cena Západoslovenskej energetiky. Podľa webových stránok skupiny ZSE majú akcionárske podiely účtovnú hodnotu zhruba 868 miliónov eur, pričom E.ON v skupine vlastní 49 percent akcií. Zvyšok akcionárskych práv má Fond národného majetku.

Kandidátom na kúpu by podľa nemeckého zdroja mohol byť český Energetický a průmyslový holding, ktorý od nemeckého koncernu kúpil podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle. Šéf holdingu Daniel Křetínský však rokovania nepotvrdil ani nevyvrátil.

„Bohužiaľ, nemôžem to komentovať, iba vo všeobecnosti môžem povedať, že počet energetických firiem, o ktoré sa na Slovensku hypoteticky môžeme zaujímať, rozhodne nie je väčší ako jedna a môže byť aj nulový,“ odpovedal Křetínský.

Podľa informácií medializovaných na konci vlaňajšieho roka sa holding zaujímal o Stredoslovenskú energetiku. Premiér Robert Fico totiž naznačil, že francúzsky vlastník stredoslovenských rozvodných závodov zrejme opustí Slovensko. Možný záujem o rozvody elektriny v strede Slovenska naznačila aj finančná skupina Penta.

"Uvedené aktívum spĺňa veľkosťou aj povahou naše investičné kritériá, no nerád by som v tomto štádiu sprístupňoval akékoľvek bližšie informácie. Penta sa zásadne nevyjadruje k aktívam, ktoré nepatria do jej portfólia, respektíve nie sú predmetom transakčnej finalizácie,“ reagoval koncom roka hovorca Penty Martin Danko.

O predaji podielu nemeckých a francúzskych privatizérov v SPP do rúk Energetického a průmyslového holdingu sa začalo hovoriť približne pred 18 mesiacmi. Na transakciu však bol potrebný aj súhlas vlády, ktorá mala podľa privatizačnej zmluvy predkupné právo na akcie plynárov. Mandát na poskytnutie všetkých dokumentov, ktoré sú potrebné na stanovenie ceny, však dala ministerstvu hospodárstva až Ficova vláda. Definitívny súhlas s prevodom akcií padol vlani v decembri po tom, čo hospodársky rezort vyrokoval právo ovládať materský Slovenský plynárenský priemysel a s ním aj ceny plynu pre domácnosti.

Podľa schválených dokumentov potrebných na skončenie celej transakcie by totiž Slovensko mohlo najneskôr do konca budúceho roka získať zhruba za 58,8 milióna eur 100-percentný podiel v samotnej materskej spoločnosti SPP. V hlavných dcérskych spoločnostiach slovenského dominantného dodávateľa zemného plynu, v SPP-distribúcia a vo firme Eustream, by mal byť majoritným akcionárom samotný SPP s 51-percentným podielom a skupina EPH s 49-percentným podielom, ktorá v nich bude mať manažérsku kontrolu.

Všetky tri podniky v súčasnosti ovládajú zástupcovia nemeckého a francúzskeho vlastníka napriek tomu, že zastupujú menšinového akcionára.

Najväčší podiel v Energetickom a průmyslovom holdingu má český miliardár Petr Kellner zo skupiny PPF, ktorá ovláda napríklad finančnú spoločnosť HomeCredit. Menšie podiely majú aj slovenskí finančníci J&T a šéf holdingu Daniel Křetínský.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba