Benzín zlacnie, bude stáť menej ako 1,5 eura

Slovenských motoristov už čoskoro čakajú na pumpách príjemné prekvapenia. Cena benzínu na značkových čerpačkách sa totiž takmer po roku dostane naspäť pod 1,5 eura za liter. Nemusí však ísť o posledné zlacnenie, podľa niektorých analytikov by mohla cena klesať aj neskôr.

08.01.2013 10:20
Benzín, nafta Foto:
Ilustračné foto
debata

Dôvodom je očakávaný pokles hodnoty ropy na medzinárodných trhoch. „Počas najbližších troch týždňov by hodnota americkej ľahkej ropy WTI mala klesať, lebo americký dolár má tendenciu silnieť a zásobníky ropy i ropných produktov v USA sú preplnené,“ myslí si analytik Trim Broker Ján Beňák. Keďže cena zmesi Brent je sčasti naviazaná aj na hodnotu amerického čierneho zlata, zlacňovanie by malo nastať aj na londýnskej burze.

„Všetko sa však môže zmeniť v prípade, že sa zmení geopolitická situácia – napríklad ak vznikne nejaký konflikt,“ podotýka analytik.

Ešte začiatkom minulého týždňa však hrozilo, že ceny palív na slovenských pumpách budú stúpať. Odvrátenie hrozby pádu Ameriky z takzvaného fiškálneho útesu totiž cenu ropy Brent zdvihlo až takmer k 113 americkým dolárom za barel (159 litrov). Neskôr počas týždňa však špekulanti znížili svoju aktivitu, a tak v piatok klesli ceny až k 110 dolárom. V piatok popoludňajších hodinách začali ceny opäť stúpať, zdražovanie však bolo mierne.

Kto však chodieva tankovať palivá čo Česka, mal by sa pripraviť na zvýšenie cien na tamojších čerpačkách. Česi totiž od Nového roka zdvihli DPH na palivá z 20 na 21 percent. Podľa obchodníka spoločnosti Colosseum Petra Čermáka sa tento nárast prejaví v cenách postupne.

„Tento fakt vyvolá rast cien benzínu i nafty o približne 29 halierov,“ spresňuje analytik. V prepočte sa teda cena postupne zvyšuje o jeden eurocent.

Ani po tomto náraste však benzín v Česku nebude drahší ako na Slovensku. Podľa posledných dostupných štatistík Európskej komisie bol totiž pred koncom roka slovenský benzín Natural 95 suverénne najdrahší v regióne. Poliaci nakupovali palivo lacnejšie o sedemnásť centov, v Česku bolo lacnejšie o dvanásť centov. Kto vycestoval natankovať do Rakúska i Maďarska, ušetril na každom litri desať centov.

Razantné zdražovanie ropy sa začalo približne pred rokom. Jedným z najvýznamnejších faktorov pôsobiacich na zvyšovanie cien bola vtedy neistota spôsobená Iránom, keď predstavitelia krajiny pohrozili uzavretím Hormuzského prielivu. Miestom sa denne plaví mnoho tankerov, ktoré prevážajú významné množstvá svetovej ropy. Irán sa tak bránil pred hrozbami z Izraela i USA, ktorým sa nepáčil jadrový program krajiny. Hrozby neskôr eskalovali, a tak ceny ropy smerovali až k 130 dolárom za barel a ceny palív na Slovensku prepisovali historické rekordy, keď sa tesne priblížili k úrovni 1,6 eura. Ozbrojený konflikt však nevypukol, ropný kartel OPEC zvýšil ťažbu a špekulanti začali čoraz viac sledovať vývoj krízy v Európe i vo svete. Ceny na medzinárodných trhoch sa tak postupne vrátili k 110 dolárom za barel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba