Hliník na Slovensku zostáva. Zatiaľ

Žiarsky výrobca hliníka má lacnejšiu elektrinu zabezpečenú na nasledujúcich päť rokov.

03.01.2013 12:00
Slovalco, práca Foto:
Spoločnosť Slovalco zamestnáva v regióne pri Žiari nad Hronom viac ako 3 000 ľudí.
debata (5)

Slovalco tak na Slovensku zatiaľ zostáva, ale z dlhodobého hľadiska to ešte nie je isté. Výrobca využil opciu zakotvenú v dlhodobej zmluve na odber lacnejšej elektriny. Zmluva sa mala pôvodne skončiť v decembri 2013. Informáciu denníku Pravda potvrdil zdroj z energetického prostredia. Šéf hlinikárne Slovalco Milan Veselý naznačil, že je pravdivá.

„Slovalco má v súčasnosti porovnateľné ceny pre výrobcov hliníka na trhu s elektrickou energiou a má zmluvne dohodnutú možnosť predĺženia existujúcej zmluvy o ďalších 5 rokov. Plne chápeme aj potreby a požiadavky Slovenských elektrární a preto sme zvolili ústretovú formu nového návrhu spolupráce,“ vyjadril sa Veselý a zopakoval, že ak by mal jediný slovenský výrobca hliníka platiť za elektrinu cenu danú pre bežných odberateľov, výroba hliníka by bola hlboko stratová.

Rokovania o konečnej cene medzi Slovenskými elektrárňami a Slovalcom ešte prebiehajú. To je zrejme jeden z dôvodov, prečo ani jedna strana nechce prezradiť cenu za megawatthodinu pre hlinikáreň. „Slovenské elektrárne plne chápu a podporujú kľúčovú úlohu spoločnosti Slovalco v regióne Žiaru nad Hronom a potvrdzujú svoju vôľu a otvorenosť rokovať o budúcej zmluve na dodávku elektriny za konkurencieschopné cenové podmienky,“ uviedla hovorkyňa elektrární Janka Burdová.

Slovalco aj napriek využitiu opcie chce pokračovať v rokovaniach nielen s elektrárňami, ale aj so Slovenskom. Slovenské predpisy totiž v súčasnosti stanovujú viacero druhov poplatkov, ktoré predražujú dodávku energie do energeticky náročných druhov výrob, medzi ktoré patrí napríklad aj košický U.S. Steel. Podľa porovnania Európskej siete operátorov prenosu elektriny napríklad v Nemecku i v Maďarsku platili v roku 2011 odberatelia asi polovičnú sumu ako na Slovensku. V Nórsku to bolo o viac ako dve tretiny menej.

V Nemecku majú niektoré energeticky náročné fabriky poplatky za prenos elektriny ešte nižšie. Tento typ výroby totiž odoberá elektrinu prakticky stále a dispečing prenosovej sústavy tak musí v menšej miere regulovať jednotlivé toky cez sieť. Odber majú zaistené takisto atómové elektrárne, ktorých nábeh do plnej prevádzky trvá aj niekoľko dní.

Po medializovaní informácií o hrozbe odchodu Slovalca zo Slovenska premiér Robert Fico poveril ministra hospodárstva Tomáša Malatinského, aby vyvinul čo najväčšie úsilie, aby fabrika na Slovensku zostala. „Predseda vlády vydal pokyn ministrovi hospodárstva, aby tento problém riešil,“ informoval šéf tlačového a informačného odboru Úradu vlády Erik Tomáš.

Svoje produkty predáva fabrika cez nórskeho väčšinového akcionára Hydro Aluminium. Druhým veľkým akcionárom hlinikárne je finančná skupina Penta. Priamo v areáli hlinikárskych závodov je aj výrobca komponentov pre automobilové motory Nemak Slovakia so zhruba šesťsto zamestnancami i spoločnosť Sapa Profily s približne 450 ľuďmi, ktorej 100 percent akcii vlastní Hydro Aluminium.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba