Fico pozastavil podporu paroplynu

Smer v piatok v poslednej chvíli pozastavil pochybnú podporu pre bratislavskú paroplynovú elektráreň.

16.12.2012 18:02
debata (7)

Ministerstvom hospodárstva predložená novela, ktorá má znížiť podporu pre slnečné elektrárne, mala rozšíriť tržby niektorých elektrární, ktoré vyrábajú elektrinu spolu s teplom. Jeden z takýchto zdrojov vlastní aj finančná skupina Penta, ktorá už v minulosti musela vysvetľovať údajné dohody s politikmi v spise Gorila.

Na podporu pre výrobcov elektriny a tepla sa skladajú všetky slovenské rodiny v poplatkoch za elektrinu. V minulosti sa vynorili pochybnosti, že niektorí ľudia za Smerom neférovo získali podporu pre svoje slnečné elektrárne. Neskôr sa objemy peňazí na tento typ zdrojov zmenšili a aktuálna vláda si dala za úlohu zlepšiť možnosti na podnikanie pre výrobcov elektriny z vysokoúčinných paroplynových cyklov. Novelou chcel rezort hospodárstva zároveň ďalej ubrať na dotáciách pre solárne zdroje.

V parlamente sa v piatok na hlavu ministra hospodárstva Tomáša Malatinského zniesla z opozičných lavíc viac ako štvorhodinová spŕška kritiky.

„Týmto zákonom Gorila pokračuje. Len bratislavský Paroplynový cyklus sa zmestí do tohto zvýšenia, nikto iný,“ podotkol napríklad nezaradený poslanec Daniel Lipšic a dodal, že ak zákon prejde, distribučná spoločnosť bude firme doplácať 20 až 30 eur za megawatthodinu, čo znamená asi 27 miliónov eur ročne.

Predkladateľ novely Malatinský tvrdenie o šití novely na mieru Penty odmietol. Tvrdil, že podporu získa viacero firiem. Aké to však budú, nespresnil. Na rovnakú otázku nedokázal odpovedať ani jeho hovorca Stanislav Jurikovič. „Tieto údaje má Úrad pre reguláciu sieťových odvetví,“ zdôvodnil hovorca. Šéf úradu bol v piatok služobne mimo územia Slovenska.

Exminister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) vyhlásil, že takéto slová rezortu sú „absurdné“.

„Za môjho pôsobenia sa zákony písali iba na ministerstve a nie na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví či v iných inštitúciách,“ podotkol Miškov a dodal, že toto nie je prvýkrát, keď ministerstvo predložilo návrh napísaný inde ako v rezorte.

Už počas rozpravy zareagoval aj predseda vlády a líder Smeru Robert Fico. „Predseda vlády sa dohodol s predsedom NR SR Pavlom Paškom, že o návrhu zákona sa vzhľadom na viaceré vznesené výhrady nebude hlasovať, kým sa situácia okolo tohto zložitého zákona nevyjasní,“ napísalo tlačové oddelenie Úradu vlády. „Predseda vlády zároveň vyslovuje počudovanie nad kritikou či dokonca rozhorčením súčasnej pravicovej opozície, ktorá v čase, keď bola pri moci, dala Pente viaceré strategické spoločnosti vrátane Paroplynového cyklu,“ písalo sa v stanovisku ďalej.

Hovorca finančníkov z Penty Martin Danko odkázal, že skupina predloženú novelu považuje za neopodstatnenú a nesprávnu. „Zdôrazňujeme, že sa kategoricky ohradzujeme voči akémukoľvek spájaniu seba alebo spoločnosti Paroplynový cyklus s prípravou uvedenej novely zákona. Sme presvedčení, že v takej podobe, ako je novela pripravená, by nemala pokračovať v legislatívnom procese a predkladateľ by ju mal stiahnuť,“ povedal hovorca investičnej skupiny Penta Martin Danko.

Problémy s príjmami majú viaceré paroplynové elektrárne na Slovensku. Napríklad 430-megawattová elektráreň v Malženiciach, ktorú vlastní nemecký E.ON, zatiaľ nenapĺňa ambiciózne plány na veľkovýrobu elektriny. Prevádzka by totiž nebola ekonomická, keďže ceny elektriny na medzinárodných trhoch sú relatívne nízke a náklady na prevádzku by boli vyššie.

Bratislavský paroplynový cyklus je v údajnom spise Gorila spomínaný na viacerých miestach. Z rúk štátu ho za Dzurindovej vlády získala finančná skupina Penta. Vo vláde vtedy sedel aj Daniel Lipšic. Ministrom hospodárstva bol Pavol Rusko. Lipšic pred tohtoročnými parlamentnými voľbami ešte ako minister tvrdil, že na základe 25-ročnej zmluvy so Slovenskými elektrárňami mal štát predraženou cenou do roku 2013 garantovať zisk paroplynového cyklu až do výšky 500 miliónov eur. Predaj štátneho podniku sa pritom mal uskutočniť pod cenu, keď ho za zhruba dve miliardy korún (asi 66 miliónov eur) získali finančníci. Pre príliš veľké zisky chcel Lipšic privatizáciu spätne zrušiť. Dozorujúci prokurátor však jeho podnet už v auguste odložil. Počas tohto týždňa tiež podľa Penty konštatovala Generálna prokuratúra, že privatizáciu nie je možné žalovať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba