Fiškálna rada ocenila šetrenie, ale upozornila na riziká

Ambícia stlačiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu v budúcom roku je pozitívna, návrh rozpočtu verejných financií na nasledujúce tri roky má však aj niektoré riziká, a to okrem veľkej neistoty v makroekonomickom prostredí a možných efektov zmeny správania sa subjektov z dôvodu prijatých konsolidačných opatrení.

07.11.2012 19:29
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Tvrdí to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá vznikla na základe ústavného zákona o dlhovej brzde, vo svojom prvom hodnotení návrhu rozpočtu.

Z dlhodobého hľadiska však rada konštatuje, že spolu so zmenami v dôchodkovom systéme dochádza k zlepšeniu dlhodobej udržateľnosti verejných financií, aj keď rozpočtovanú výšku verejného dlhu na úrovni 56 % hrubého domáceho produktu v roku 2015 označila za alarmujúcu.

Ako najväčšie riziká vládou navrhnutého rozpočtu rada označila rozpočtovanie samospráv, kde sa predpokladá výrazné zníženie výdavkov na horizonte do roku 2015.

„Rada tiež považuje za málo pravdepodobné, že výsledok v oblasti verejného zdravotníctva bude možné dosiahnuť bez prijatia dodatočných opatrení. Poslednou veľkou oblasťou je prebiehajúci dialóg medzi vládou a odbormi v oblasti zvýšenia platov v školstve,“ konštatuje sa v tlačovej správe Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

V súvislosti so zmenou čistého bohatstva štátu sa podľa rady vynárajú otázniky aj pri konsolidácii cez možné znehodnotenie kapitálových aktív, ambiciózny predpoklad hospodárenia štátnych podnikov, predaj majetku a osobitné odvody vo finančnom sektore. „Zároveň by bolo jednoznačne negatívne použitie rezervy na výstup ľudí z kapitalizačného piliera na bežné výdavky,“ konštatuje rada.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) upozorňuje aj na to, že naplnenie rozpočtu nemusí byť v bezpečí aj napriek rezerve, ktorú si v ňom kabinet vytvoril. „Návrh rozpočtu obsahuje rezervu na možný zhoršený vývoj ekonomiky, čo však pri materializácii všetkých najvýznamnejších rizík, vrátane tých na výdavkovej strane, nemusí postačovať,“ konštatuje rada v tlačovej správe. Zároveň však dodáva, že ak sa výraznejšie nezhorší externé prostredie, rozpočtový cieľ pre rok 2013 je dosiahnuteľný. Avšak podľa názoru RRZ bude potrebné na elimináciu identifikovaných rizík prijať ďalšie operatívne alebo systémové opatrenia.

Minister financií Peter Kažimír vníma hodnotenie rozpočtu nezávislou Radou pre rozpočtovú zodpovednosť pozitívne. „Rada pre rozpočtovú zodpovednosť potvrdila, že rozpočet a s ním spojená legislatíva zlepšujú dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Rada považuje budúcoročný rozpočet za transparentnejší než všetky predošlé, poskytuje najviac informácii aj analytických ukazovateľov,“ reagoval minister financií Peter Kažimír na zverejnené hodnotenie rozpočtu fiškálnou radou.

Návrh rozpočtu počíta so znížením deficitu verejných financií v budúcom roku na úroveň 2,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Hotovostný deficit štátneho rozpočtu by mal pritom oproti schválenému rozpočtu na tento rok v budúcom roku klesnúť o vyše 600 mil. eur. Kým tento rok je rozpočtovaný schodok na úrovni 3,675 mld. eur, pre budúci rok rezort financií navrhuje deficit na úrovni 3,059 mld. eur. Celkové rozpočtované hotovostné príjmy štátu pritom rastú o 552 mil. eur na 14,177 mld. eur pri poklese celkových rozpočtovaných výdavkov o 65 mil. eur na 17,235 mld. eur.

5 debata chyba