Tunel pod Tatrami by mohol spojiť Štrbské Pleso a Zakopané

Slovenské Štrbské Pleso a poľské Zakopané by mohol v budúcnosti spojiť železničný tunel pod tatranskými štítmi.

22.10.2012 08:53
Park Snow Štrbské Pleso Foto:
Ilustračné foto
debata (31)

Nové železničné prepojenie by podľa majiteľa tatranských lyžiarskych stredísk Tatry mountain resorts (TMR) bolo súčasťou príprav na zimné olympijské hry v roku 2022, o ktoré sa chce Slovensko uchádzať spolu s Poľskom, napísal v pondelok portál hnonline.sk.

„Bez takéhoto prepojenia by sa hry ťažko mohli uskutočniť,“ vysvetlil predseda dozornej rady TMR Igor Rattaj. Náklady na sedemkilometrový tunel sa odhadujú na 100 až 150 miliónov eur.

Z projektu, ktorý by nadviazal na súčasnú trasu tatranskej elektrickej dráhy, ekológovia nie sú nadšení. Okrem iného sa im nepáči, že by koľaje vedúcej z rušného turistického centra Zakopaného ústili do chránených dolín Tichá a Kôprová. Podľa Rattaja by sa ale železnice mohla týmto dolinám vyhnúť.

Pozícia správy tatranského parku sa portáli zatiaľ nepodarilo zistiť. Pri prvej kandidatúre v 90. rokoch ale vtedajší vedenie parku s tunelom nesúhlasilo. Vtedy však išlo o inú trasu, ktorá sa mala napojiť na Starý Smokovec, pripomenul hnonline.sk.

Prvé úvahy o novom spoločnom usporiadanie olympiády médiá zverejnila pred dvoma rokmi. Počas víkendu podpísali olympijské výbory oboch krajín deklaráciu o spoločnej kandidatúre a rozdelili si športové disciplíny. Hry by podľa odhadov mohli stať 1,15 miliardy eur. Na odovzdanie prihlášok zostáva rok, verdikt potom padne v roku 2015.

Hlavným kandidátskym mestom by sa mal stať poľský Krakov. Za pomlčkou v názve olympiády by za Krakovom mali nasledovať Tatry. Olympijské výbory si už tiež predbežne rozdelili organizovanie disciplín. Zjazdy by sa konali v najväčšom slovenskom lyžiarskom stredisku Jasná v Nízkych Tatrách, boby a sánky v Tatranskej Lomnici a na biatlon by diváci išli do Štrbského Plesa.

31 debata chyba