Fica list od SPP neuspokojil, rokovanie o predaji je zastavené

Vláda stiahla z rokovania bod o predaji menšinového podielu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ktorý patrí zahraničným akcionárom. Premiér v utorok žiadal, aby SPP stiahol cenové návrhy na zvýšenie cien plynu pre domácnosti až o štvrtinu. List od SPP ho neuspokojil.

17.10.2012 11:02 , aktualizované: 13:50
SPP Foto:
Ilustračné foto
debata (389)

Fico požiadal zahraničných akcionárov SPP, aby mu v stredu do desiatej doručili list, v ktorom mu oznámia stiahnutie návrhov na zvýšenie cien plynu.

„V liste nie je to, čo vláda očakávala. Je tam sedem právnických kľučiek, ani pre jednu z týchto kľučiek nemá vláda pochopenie,“ povedal Fico. Preto vláda o predaji 49 percent akcií SPP, ktoré ponúkli francúzski a nemeckí akcionári na predaj českej spoločnosti EPH, nerokovala – bod bol stiahnutý z programu. 

Fico uviedol, že kým nedostane od SPP stanovisko, že zvýšenie cien plynu od budúceho roku bude nulové, nedá vláda súhlasné stanovisko k prevodu akcií zahraničných akcionárov. Návrh na zvýšenie cien plynu nazval provokáciou a hlúposťou.

Podľa Fica má vláda viacero možností – jednou je odsúhlasenie predaju podielu českej firme EPH, druhá možnosť je tento predaj odmietnuť. Tretia možnosť je využiť predkupné právo na akcie a kúpiť ich, na to však štát nemá peniaze. Ako štvrtú možnosť spomenul ďalšieho záujemcu z Nemecka. Situáciu podľa premiéra však trochu komplikuje to, že tento záujemca má záujem len o plynovod, zabezpečujúci prepravu plynu z Ruska.

Prostredníctvom spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. vlastnia zahraniční investori GDF Suez a E.ON Ruhrgas 49-percentný podiel SPP. Zahraniční akcionári rokujú o predaji svojho podielu SPP s českou spoločnosťou Energetický a průmyslový Holding (EPH). Vláda má však na akcie predkupné právo, preto do obchodnej transakcie môže zasahovať.

SPP chce podľa premiéra pre domácnosti zvýšiť od začiatku budúceho roka ceny zemného plynu o vyše 18 % alebo o viac ako 25 %. „Nevidíme absolútne žiadny dôvod, aby menšinoví akcionári navrhovali takéto neúmerne zvyšovanie cien plynu pre domácnosti. Nemôžeme rešpektovať takéto arogantné správanie nemeckého a francúzskeho akcionára,“ zdôraznil Fico. Plynári podľa predsedu vlády znova zdôvodňujú potrebu zvýšenia cien plynu pre domácnosti dlhodobou stratou v regulovanom segmente.

V tomto roku sa menili ceny plynu pre domácnosti dvakrát. Na začiatku tohto roka regulačný úrad zvýšil maximálne priemerné ceny plynu o 5,53 %. Následne koncom februára tohto roka rozhodol regulačný úrad z vlastného podnetu o znížení maximálnych cien plynu pre domácnosti, a to o 5,24 %. Regulátor sa rozhodol znížiť ceny plynu kvôli podpísaniu dodatku zmluvy k dlhodobej zmluve medzi SPP a Gazpromom, na základe ktorého sa upravila nákupná cena plynu. Plynári chceli zvýšiť ceny plynu aj v lete, a to v priemere zhruba o 17 %. Regulačný úrad im však nový cenový návrh neschválil.

389 debata chyba