Milan Waldner zo Château Topoľčianky: Budú dobré vína

Vzhľadom na krásnu jeseň a teplé leto predpokladám toho roku veľmi dobré vína, najmä červené, povedal v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk Milan Waldner, generálny riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach.

03.10.2012 07:00 , aktualizované: 13:15
Milan Waldner, generálny riaditeľ Vinárskych... Foto:
Milan Waldner, generálny riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach.
debata (2)

Neskoré odrody, ako Cabernet sauvignon, dozrejú. Takisto aj biele vína, o ktoré sme zo začiatku mali strach, že spadnú kyselinky, sa po skončení tropických dní odbúravanie kyselín zastavilo a tiež je predpoklad, že vína budú veľmi slušnej kvality. Onedlho sa môžete presvedčiť pri ochutnávaní mladých vín," tvrdil ďalej.

Slovenské vína sa podľa Waldnera zahraničným vyrovnajú. „Kvalitou určite, horšie je to s marketingom a poznaním slovenského vína v zahraničí. Nesmieme zabudnúť ani na to, že víno je vo vinárskych krajinách lokálna záležitosť, v týchto krajinách ľudia pijú najmä domáce vína. Verím, že aj u nás nastane posun v prospech domácich vín. Chápem i to, že po roku 1989 si každý potreboval ochutnať zahraničné vína, ale myslím si, že víno patrí ku koloritu krajiny a neviem si predstaviť vidiecku turistiku s talianskymi či španielskymi vínami.“ A ako sa dá podľa neho konkurovať? „Tak, že vyrobíme lacné domáce a kvalitné víno. Všetci by sme radi predávali draho, ale chápeme aj kúpnu silu našich spotrebiteľov a preto sa snažíme vyrábať slušné vína za slušné ceny.“

Prvé víno pod značkou Château Topoľčianky vyrobili už roku 1933. Dnes patria Vinárske závody Topoľčianky k popredným producentom vín na Slovensku. Milan Waldner, generálny riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach, patri k zakladateľom firmy, ktorá vznikla na troskách niekdajšieho štátneho podniku Víno Nitra. Spolu s ďalšími kolegami z bývalého podniku začínali od nuly – v prenajatých priestoroch. Dnes sa za bránami Château Topoľčianky ukrýva 5 miliónov litrov vína a počas roka vinárstvo opustí zhruba rovnaký počet fliaš.

Víno a kvalita sa rodí vo vinici. Spoločnosť obhospodaruje 420 ha viníc v Nitrianskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Podstatná časť bola revitalizovaná výsadbou nových mladých viníc, ktoré sa nachádzajú v špičkových polohách.

Milan Waldner, generálny riaditeľ Vinárskych... Foto: Ľuboš Pilc
Milan Waldner, generálny riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach. Milan Waldner, generálny riaditeľ Vinárskych závodov v Topoľčiankach.

Víno z Topoľčianok dosiahlo mnoho ocenení. Vlani sa napríklad pýšila zlatom z Vinales Internationales Paris Frankovka modrá – ľadové víno D.S.C. 2009 a z moldavského Kišiňova si zlato priviezli Svätovavrinecké – ch.o.p. rosé 2010 a Cabernet Sauvignon – neskorý zber rosé D.S.C. 2010.

2 debata chyba