Moody's: Osobitný odvod zníži zisky slovenských bánk, tvrdí

Rozhodnutie slovenskej vlády zdvojnásobiť osobitný odvod z bankových vkladov poškodí ich ziskovosť a úverovú spoľahlivosť, prípadne naruší ich úverovú kapacitu, uviedla medzinárodná ratingová agentúra Moody's.

02.10.2012 08:30
peniaze, mince, bankovky, banka, účet, úspory,... Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

„Podľa nášho názoru stúpajúce daňové náklady ešte viac utlmia schopnosť bánk tvoriť zisk, ich vnútornú tvorbu kapitálu, prípadne ich kapacitu poskytovať nové úvery,“ uviedla Moody's v správe, ktorú zverejnila v pondelok večer.

Moody's dodala, že slabé a neisté ekonomické prostredie Slovenska a rastúci tlak na úrokové marže v dôsledku väčšej konkurencie na trhu pravdepodobne zo strednodobého hľadiska vytvoria tlak na ziskovosť slovenských bánk.

Osobitný odvod, ktorý zaviedla predošlá vláda v januári iba pre korporátne vklady, a to na úrovni 0,2 %, sa rozšíril aj na retailové vklady a zvýšil sa na 0,4 %. Vláda pritom rozhodla, že banky musia v tomto roku zaplatiť aj mimoriadny odvod na úrovni 0,1 % bankových zdaniteľných ziskov.

Zisky slovenských bánk v prvej polovici tohto roka klesli o takmer 40 % na 275,5 mil. eur, uviedla v septembri Slovenská národná banka. Dodala však, že tento pokles nakoniec bude iba na úrovni 25 % po úprave o pozitívne jednorazové efekty evidované v roku 2011.

8 debata chyba