ECB spustí neobmedzený nákup dlhopisov

Európska centrálna banka spustí nový program nákupu štátnych dlhopisov krajín s vysokými nákladmi na úvery. Oznámil to vo štvrtok na tlačovej konferencii prezident ECB Mario Draghi.

06.09.2012 15:17 , aktualizované: 19:12
Mario Draghi Foto:
Mario Draghi
debata (15)

Zopakoval, že euro je nezvratné a znova sľúbiť urobiť všetko pre jeho záchranu. Upozornil tiež, že s programom nazvaným Outright Monetary Transaction (OMT) nesúhlasili všetci členovia bankovej rady. Jeden bol proti, ale Draghi odmietol povedať, kto to bol. Proti programu sa stavia nemecká centrálna banka.

Cieľom  programu je podľa Draghiho obnoviť rovnováhu na dlhopisových trhoch a zabrániť „neodôvodneným“ obavám o budúcnosť spoločnej meny,

Banka bude kupovať dlhopisy na sekundárnom trhu a zameria sa na dlhopisy s kratšou dobou splatnosti, predovšetkým jeden až tri roky. Limit pre nákup dlhopisov nebol stanovený. Draghi však sľubuje, že všetky transakcie budú naplno sterilizované. To znamená, že k ich realizácii by teoreticky nemalo byť potrebné tlačiť ďalšie peniaze. ECB teda peniaze vezme v inej časti menovej bázy, nie je však jasné, kde presne.

Program zameraný na sekundárne trhy má „garantovať fungovanie transmisívneho mechanizmu monetárnej politiky vo všetkých krajinách eurozóny“, uviedol ďalej Draghi. Dodal, že ECB postupuje striktne v rámci svojho mandátu.

ECB bude pravidelne zverejňovať správy o zakúpenom objeme dlhopisov a nebude mať status prioritného veriteľa. To znamená, že ak krajina skrachuje, bude mať banka rovnaké straty ako súkromní veritelia.

Nutnou podmienkou je, že krajiny, ktoré budú chcieť, aby ECB nakúpila ich dlhopisy, budú musieť najprv požiadať o pomoc z európskych záchranných fondov EFSF či ESM a súhlasiť s prísnymi rozpočtovými podmienkami. Draghi by rád videl spolupráci s Medzinárodným menovým fondom, ktorý by pomohol pri stanovovaní podmienok pre jednotlivé krajiny a pri kontrole ich plnenia. Ak krajina nebude plniť podmienky, môže ECB nákupy dlhopisov zastaviť.

Analytici: ECB trhy nesklamala

Analytici sa zhodujú, že ECB svojím rozhodnutím trhy nesklamala. „ECB urobila takmer presne to, čo sa čakalo, av tomto prípade je to pozitívne. Štvrtkové oznámenie by malo prispieť ku skroteniu krízy, ale rysuje sa slabý výhľad vývoja ekonomiky a ECB bude musieť v najbližších mesiacoch ďalej uvoľniť menovú politiku,“ komentoval správu ekonóm BMO Capital Markets Benjamin Reitzes.

Niektorí analytici však upozorňujú, že problémy zrejme nastanú, keď jednotlivé krajiny požiadajú o pomoc – kvôli podmienkam, ktoré budú s pomocou spojené. Program tiež podľa niektorých poskytuje len krátkodobú úľavu a nerieši problémy so solventnosťou a udržateľnosťou­ dlhu.

Nemecká centrálna banka Bundesbank sa už nejaký čas stavia proti nákupu dlhopisov, pretože podľa jej predstaviteľov hraničí s priamym financovaním vlád, čo by pre ECB malo byť tabu. Vlády by sa podľa Bundesbank mohli stať na takejto pomoci závislé a prestanú sa zameriavať na zlepšovanie stavu verejných financií.

„Financovanie prostredníctvom centrálnej banky môže byť rovnako návykové ako drogy,“ uviedol už skôr šéf Bundesbank Jens Weidmann, ktorý je tiež členom rady ECB.

Na budúci rok by mala inflácia klesnúť pod 2 percentá

Draghi tiež uviedol, že ekonomický rast v eurozóne zostane slabý a ekonomika bude oživovať iba postupne. Inflácia kvôli vysokým cenám energií a rastu nepriamych daní v niektorých krajinách eurozóny zostane tento rok nad dvojpercentným limitom stanoveným ECB ako strop cenovej stability. Na budúci rok by sa však mala znížiť pod dve percentá.

ECB začala doterajší program nákupov dlhopisov v máji 2010, aby zmiernila dlhovú krízu v Grécku a ďalších krajinách eura. Vlani a tento rok sa ale proti nepriamej podpore ohrozených krajín postavili nemeckí členovia banky a od tohtoročného februára banka v podstate nákupy dlhopisov zastavila. ECB má teraz vo svojom portfóliu štátne dlhopisy za 211,5 miliardy eur.

ECB vo štvrtok nechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na rekordnom minime 0,75 percenta.

15 debata chyba