Firmy žiadajú odpustiť dane až za 120 miliónov

Osem firiem podnikajúcich na Slovensku žiada štát o možnosť nezaplatenia daní z príjmu. Ušetrené peniaze plánujú podniky investovať do modernizácie či rozšírenia výroby. Vo väčšine prípadov sľubujú firmy i vytvorenie nových pracovných miest. Súkromné spoločnosti tak lobujú za daňové prázdniny v celkovej výške 120 miliónov eur.

04.09.2012 20:43
Euro, peniaze, dane Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

„Na porovnanie, plánovaný výnos zvýšených odvodov živnostníkov, ktorý môže znamenať pre viacerých z nich koniec činnosti, je päťdesiat miliónov eur,“ upozorňuje Martin Vlachynský, analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych reforiem. Ministerstvo práce napriek tomu podporuje daňové prázdniny pre veľké podniky.

„Inštitút daňovej úľavy je určený špecifickému okruhu podnikateľských subjektov, investujúcich nad určitú finančnú hranicu v zmysle zákona o investičnej pomoci, je potrebné si uvedomiť, že ide iba o jeden z nástrojov hospodárskej politiky štátu, ktorý napomáha získavaniu veľkých investorov, ktorí nielenže odvádzajú vysoké objemy daní do štátneho rozpočtu, ale zároveň tvoria aj vysoký počet pracovných miest u subdodávateľov z radov živnostníkov,“ povedal hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Fabriky žiadajúce daňové prázdniny
Spoločnosť stimul v mil. € pracovné miesta odvetvie
Samsung 28 nezruší 1 000 elektrotechnický
Magneti Marelli 27,5 vytvorí 612 automobilový
Mondi SCP 25,4 nezruší 766 papierenský
ZKW Slovakia 20,12 vytvorí 520 automobilový
Delta Electronics 8,19 vytvorí 200 elektronický
Muehlbauer Technologies 3,19 vytvorí 126 výroba platobných kariet
Ekoltech 3,86 vytvorí 115 nábytkársky
Fagor Ederlan Slovensko 2,6 vytvorí 52 odliatky z hliníka

ZDROJ: MINISTERSTVO HOSPODÁRSTVA, FABRIKY

Väčšinu pracovných miest na Slovensku tvoria malé podniky s deviatimi až pätnástimi zamestnancami. „Investičné stimuly podporujeme, ale chceme, aby konečne prišlo aspoň k približovaniu podpory slovenských a zahraničných podnikateľov,“ povedal Vladimír Sirotka, predseda Slovenskej asociácie malých podnikov.

Na porovnanie ružomberský Mondi SCP žiada na zachovanie jedného pracovného miesta 7 500 eur ročne, čo je takmer raz toľko, ako dostane na podporu svojho podnikania začínajúci živnostník.

„Navyše medzi vládou a malými podnikateľmi stále nie je dialóg o tom, ako podporiť menšie podniky v zamestnávaní viacerých pracovníkov,“ dodal Sirotka.

O tom, či veľké podniky nakoniec daňové stimuly dostanú, rozhodne vláda v najbližších týždňoch.

„Prípadné poskytnutie podpory zachováva 766 pracovných miest na dobu šesť rokov od realizácie investície. V súčasnosti Mondi SCP zamestnáva viac ako 1 150 zamestnancov. Získanie samotnej daňovej úľavy je podmienené ziskovosťou firmy a riadnym platením daní,“ povedal Ľubomír Čech, hovorca Mondi SCP. V dozornej rade spoločností sedí významný slovenský podnikateľ Milan Fiľo.

V prípade daňových prázdnin je podľa ministerstva financií ťažké jednoznačne určiť vplyv na nové pracovné miesta.

„Vplyv investičných stimulov na štátny rozpočet nie je možné stotožňovať s výškou okamžitej daňovej úľavy. Dobre zvolené investičné stimuly majú dlhodobý aj krátkodobý pozitívny vplyv na ekonomickú aktivitu a zamestnanosť. Zvyšujú tým aj budúce príjmy verejných rozpočtov, čo môže čiastočne alebo úplne kompenzovať výšku poskytnutej úľavy,“ povedal hovorca ministerstva financií Radko Kuruc.

Podľa ekonómov sa pre štát zmysluplná investícia dokáže zaplatiť sama z budúcich výnosov a nepotrebuje žiadnu štátnu podporu.

„Investičné stimuly nevytvárajú nové pracovné miesta, ale prerozdeľujú ich. Štát nemá možnosť posúdiť, či investičný zámer Mondi alebo ZKW je lepší, ako investičné zámery ostatných podnikateľov,“ dodal Vlachynský.

„Na druhej strane najmä veľkí investori porovnávajú úroveň podpory vo viacerých krajinách,“ povedal hlavný analytik Volksbak Slovensko Vladimír Vaňo. Nové pracovné miesta či modernizáciu výroby urobia následne v štáte, ktorý im odpustí najviac daní.

„Opatrne treba pristupovať hlavne k stimulom v odvetviach s nižšou pridanou hodnotou, pretože takýmto firmám sa po ich vypršaní nemusí podnikanie v krajine vyplatiť,“ uzavrel Vaňo. Dotácie by tiež nemali byť poskytované podnikom konkurujúcim priamo slovenským výrobcom.

Kým štát niektorým investorom dáva daňové úľavy, iní zo Slovenska odchádzajú a zatvárajú prevádzky. Pracovníci firmy Slotex Fashion od 20. augusta nastúpili na dva týždne na celozávodnú dovolenku, po ktorej mali v pondelok nastúpiť do práce. Domov im prišla z podniku písomná výpoveď. Textilná firma s talianskou majetkovou účasťou nevyplatila svojim pracovníkom mzdy za mesiace jún, júl a teraz im bude dlhovať aj výplatu za august.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba