Mikloš sa ozval po štvrť roku kritiky

Kde je exminister financií Ivan Mikloš a politik, ktorý od roku 1991 pôsobil v rôznych verejných funkciách? Takúto otázku si pri pohľade na mediálne výstupy možno klásť od marcových volieb, po ktorých sa Mikloš ako člen opozičnej SDKÚ stal tichým poslancom.

01.08.2012 20:00 , aktualizované: 02.08.2012 08:00
Ivan Mikloš Foto:
Exminister financií Ivan Mikloš
debata (304)

Nová ľavicová vláda po pár dňoch začala minulý kabinet obviňovať zo zle nastaveného rozpočtu. Už v máji rezort financií výpadok vyčíslil na 250 až 300 miliónov eur. Vysvetlenia od Mikloša neprišli a exminister nekomentoval ani úsporný balíček novej vlády.

Za SDKÚ reagoval zväčša Miklošov blízky spolupracovník, podpredseda strany Ivan Štefanec, ktorý tvrdil, že z horším výberom daní sa pri príprave rozpočtu počítalo a nová vlády si len ,,zľahčuje situáciu a hádže zodpovednosť na bývalú vládu".

Minulý týždeň sa však ukázalo, že v rozpočte bude na daniach naozaj chýbať štvrť miliardy eur, čo potvrdili analytici v Inštitúte finančnej politiky rezortu financií s tým, že časť výpadku je aj dielom kolapsu vo výbere daní za Miklošovho ministrovania. Novinári však exministra v parlamente ani potom nezastihli. Hovorca SDKÚ Michal Lukáč tento týždeň spresnil, že Mikloš je v zahraničí a k výpadkom daní sa nevyjadruje.

Mikloš sa k výpadku v rozpočte, ktorý vláda napokon spolu s podhodnotenými výdavkami vyčíslila takmer na 500 miliónov eur, vyjadril prostredníctvom svojej asistentky Natálie Urbanovej až 1. augusta.

„Je to umelo nadsadené, aby sa mohli vyhovárať na bývalú vládu. Tvrdia, že hrozí deficit 5,3 percenta, pričom odhad MMF spred dvoch týždňov je 4,4 percenta. A, mimochodom, obviňujú nás tí, čo nechali dva roky po sebe deficit vyše osem percent,“ odkázal Mikloš pre Pravdu.

Medzinárodný menový fond v skutočnosti v správe počítal s nižším deficitom po započítaní dodatočných opatrení od vlády. Podobne ako Mikloš sa už  vyjadril Štefanec.

Fakt, že Mikloš sa po voľbách takmer nevyjadruje ku kľúčovým ekonomickým témam, naznačuje podľa politológa Rastislava Tótha jeho odchod z vysokej politiky.

„Počas svojho pôsobenia v rôznych funkciách narobil veľa chýb, ktoré bolo treba naprávať. Zrejme tuší, že sa už do vysokej politiky nedostane a poslanecké kreslo je to najviac, čo môže dosiahnuť. Zároveň v SDKÚ už prichádza nová garnitúra,“ dodáva Tóth.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Martina Krna Vyhorelo palivo? Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Obaja Miklošovi štátni tajomníci naznačili po voľbách trvalý odchod do súkromnej sféry. Bývalého štátneho tajomníka Branislava Ďurajku obvinil Mikloš ako jedného zo zodpovedných ľudí za nezvládnutý prechod na nový informačný systém u daniarov, čo vyústilo do daňového kolapsu. Ďurajka vtedy poukázal na to, že zodpovedný je Mikloš. Ďurajka totiž po odchode z ministerstva upozornil, že spolu s neskôr odvolanou šéfkou úradu hovorili Miklošovi o spornom dodatku k zmluve, po ktorom dodávateľ neniesol za systém zodpovednosť. Mikloš však podľa Ďurajku na dodatku trval.

© Autorské práva vyhradené

304 debata chyba