Fico: Slovensku hrozí dokonalá kríza

Ak Slovensko neskrotí deficit, nezmení penzijný systém a nevyrieši 500-miliónovú dieru v rozpočte, prídu katastrofálne časy, uviedol premiér Robert Fico v parlamente. Odôvodnil tým skrátené legislatívne konanie pri zmenách zákona o sociálnom poistení.

31.07.2012 14:31 , aktualizované: 14:47
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (396)

Skrátené konanie odôvodňuje hrozivým vývojom verejných financií. „Ak hovorím o hrozivom vývoji vo verejných financiách, tak ani o jeden cent nepreháňam,“ povedal Robert Fico.

Existuje film Dokonalá búrka, uviedol Fico, kde sa hovorí, že keď sa skombinuje niekoľko faktorov, môže vzniknúť dokonalá búrka. Slovensku hrozí dokonalá kríza, ak nezvládne tri faktory, dodal Fico.

Prvý faktor je potreba dodržať medzinárodné záväzky a konsolidovať rozpočet, v roku 2012 znížiť deficit na 4,6 percenta HDP a v roku 2013 pod tri percentá HDP. „Garantujem, nech to stojí čokoľvek, že naplníme záväzok 4,6 percenta (deficitu) a použijeme na to naše predstavy,“ povedal premiér.  Ak máte lepšie nápady, dajte ich na stôl, vyzval opozíciu.

Druhý faktor je neudržateľný dôchodkový systém. „Štát nemá peniaze na to, aby dokázal financovat dôchodkový systém tak, ako sa kedysi nastavil,“ povedal Fico. „Tento systém nevieme finančne udržať, nalievame do neho ročne miliardu eur a požičiavame si ich za 5 percent na trhoch,“ uviedol Fico. Dodal, že úroveň zhodnotenia peňazí v II. pilieri v dôchodkových správcovských spločnostiach je na úrovni 1,5 percenta, nižšie než inflácia.

Tretí faktor je diera v štátnom rozpočte oproti plánu, ktorú Fico vyčíslil na 500 miliónov eur (viac v článku Ďalšie škrty. V rozpočte chýba až 500 miliónov). „Toto ste nám nechali ako danajský dar,“ obvinil Fico bývalú vládu, ktorá rozpočet zostavovala. Ak by sme ju nezlikvidovali, tak deficit v roku 2012 by nebol plánovaných 4,6 percenta, ale až 5,3 percenta, povedal premiér. Varoval, že Slovensko by stratilo nedodržaním deficitu medzinárodný kredit v čase, keď sa rozhoduje o budúcnosti Európy a o tom, či bude Slovensko patriť medzi silné krajiny únie.

Podľa Fica za chýbajúcich 384 miliónov z 500 miliónov eur môže neporiadok na finančnej správe zo začiatku roka. Ako príklad uviedol spoločnosť z Prešova, ktorá si prestala v roku 2011 plniť daňové povinnosti, až sa to vyšplhalo na 6 miliónov eur. Keďže finančná správa nemala informácie, tak sa exekútor dostal k slovu az po niekoľkých mesiacoch, keď už firma nemala majetok a bola prepísaná na bieleho koňa.

Ak nebudeme schopní vyriešiť tieto tri faktory, Slovensko zažije katastrofálne časy, tvrdí Fico. Opozícia vždy víta, keď sa zhoršia časy, lebo sa zhorší pozícia vlády, ale pocity opozície sú to posledné, čo ma v tejto chvíli zaujíma, povedal premiér a dodal, že „sme všetci v tejto kríze“.

Opoziční poslanci v rozprave odmietli skrátené legislatívne konanie podporiť. O takých závažných zmenách nechcú rokovať pod časovým tlakom, nepovažujú to za potrebné a niektorí to považujú za nedemokratické.

396 debata chyba