Richter: Zmena pomeru odvodov nemá vplyv na budúci dôchodok

Výpočet dôchodku bude súčtom percent prvého a druhého piliera hneď, ako do dôchodku vstúpia prví sporitelia práve z druhého piliera.

31.07.2012 10:24
Ján Richter, nový minister práce, sociálnych... Foto:
Minister práce Ján Richter
debata (26)

„Zmena pomeru odvodov v prospech prvého piliera nemá vplyv na budúci dôchodok,“ upozornil tak v nadväznosti na navrhnuté zníženie odvodu do kapitalizačného piliera z 9 % na 4 % šéf rezortu práce Ján Richter (Smer).

Minister týmito slovami otvoril piaty deň štvrtého rokovacieho dňa parlamentu, kedy poslanci začali rokovať o skrátenom konaní o novele zákona o sociálnom poistení. V legislatíve navrhuje niekoľko dôležitých zmien v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri.

Zmeny sa dotknú takmer troch miliónov ľudí, tvrdí Mihál

Navrhované zmeny v novele zákona sa dotknú takmer troch miliónov ľudí na Slovensku. Takto spočítal celú dotknutú skupinu exminister práce a poslanec za SaS Jozef Mihál a vyvrátil tak tvrdenia premiéra Roberta Fica (Smer), že ide iba o 12 % najbohatších ľudí krajiny.

„Premiér manipuluje a nepozná jednoduché počty,“ konštatoval počas rozpravy k tejto zmene v Národnej rade SR. Vymenoval 1,5 milióna sporiteľov v druhom pilieri, pričom sporiteľ s priemerným príjmom príde na svojom dôchodkovom účte o 90.000 eur. „Toto číslo napísali úradníci ministerstva práce,“ zdôraznil Mihál.

Ďalšou skupinou je viac ako 300 000 živnos­tníkov a väčšiny z nich sa dotkne zvýšenie minimálneho vymeriavacieho základu. Výraznejšou skupinou sú dohodári, ktorých je približne 800 000. Exminister varoval, ľudia pracujúci práve na dohodu môžu stratiť pre navrhované zmeny rezortom práce zárobkovú činnosť.

Zníženie odvodu podľa Kaníka nerieši problém

Zníženie odvodu do druhého piliera zo súčasných 9 % na navrhované 4 % nerieši problém dôchodkového systému. Sociálna poisťovňa (SP) by totiž bola aj bez vplyvu tohto piliera v deficite 1,9 miliardy eur. „Oslabovaním druhého piliera sa dosiahne len to, že situácia v SP sa v strednodobom horizonte zhorší,“ uviedol poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ).

V rozprave k skrátenému konaniu o novele zákona o sociálnom poistení v pléne Národnej rady SR tak upozornil, že Ficova vláda ide obetovať ľudí mladších ako 50 rokov. „Keď títo ľudia prídu do dôchodku, čo bude o 12 a viac rokov, situácia v systéme bude neudržateľná. Riešenia budú musieť byť drastické,“ zdôraznil s tým, že plán znížiť odvod pomôže iba na dva až päť rokov. „Je to ako leukoplast na hnisavý vred,“ dodal.

„Spolu 500 miliónov eur ročne zobrať ľuďom, pracujúcim ľuďom tejto krajiny, je veľmi jednoduché. Nie sú to žiadni bohatí, žiadne veľké firmy, ale jednoduchí bežní ľudia, ktorí sa vám na to poskladajú,“ odkázal Ficovmu kabinetu. Zároveň kritizoval opovážlivosť kabinetu predložiť návrh na skrátené konanie tejto novely a jej prerokovávania v letnom období. Svedčí to podľa neho o strachu vlády pred občanmi krajiny, keď zistia, že ide o vykrádanie ich súkromných špájz, pretože vládna je prázdna.

„Prečo krajiny v zásade na západ od nás nemajú v tejto podobe druhý pilier,“ pýtal sa poslanec Alojz Hlina (OĽaNO) s tým, že iba na Slovensku je 9-% odvod do kapitalizačného piliera. Podľa neho sa tak znížením odvodu iba zreálni stav. Opozičná politička Jana Vaľová dodala, že druhý pilier je zle nastavený a za vred v Sociálnej poisťovni sú podľa nej zodpovedné práve vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ), v ktorých pôsobil aj Kaník.

V kapitalizačnom pilieri sa má po novom upraviť povinný vstup na dobrovoľný, a to až do veku 35 rokov sporiteľa. Inak bude vyzerať aj príspevok. Súčasný 9-% odvod nahradí 4-% s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, daňovú výhodnosť však budú mať len 2 % navyše.

V prípade fondov má zostať minimálne jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Zavedenie ďalších fondov nechá štát na jednotlivých dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Sledované obdobie pri garanciách, základné porovnávacie obdobie, bude 10 rokov. Pri vybraných fondoch si DSS môžu zvoliť aj 15-ročné obdobie.

Štát mení aj niektoré odplaty pre DSS. Odplata za vedenie dôchodkového účtu klesne z 1 % na 0,75 %. Odplata za správu fondu zostáva 0,3 % ročne pri garantovaných fondoch a zvyšuje sa pri negarantovaných na 0,6 %. Porastie aj odplata za zhodnotenie majetku vo fondoch, a to z dnešných 5,6 % na 10 %. Práve táto zmena by mala podľa ministerstva pôsobiť motivačne.
Opäť, už tretíkrát, má dôjsť k otvoreniu druhého piliera, pričom prvé dve otvorenia zrealizovala prvá vláda Roberta Fica. K nadchádzajúcemu má dôjsť podľa plánu od októbra do decembra 2012. Ministerstvo pri kvantifikácii vplyvov otvorenia systému počíta s výstupom 60 000 Slovákov. Naopak, vstúpiť by ich malo podľa priemerných odhadov 10 000.

Zmenami má prejsť aj prvý priebežný dôchodkový pilier, kde sa má zvýšiť solidarita, zmeniť valorizácia i zaviesť inštitút minimálneho dôchodku. Solidárnejší v tomto systéme budú po novom všetci s príjmom nad 1000 eur. Naopak, pomôcť sa má Slovákom so mzdou pod priemernou úrovňou, teda pod 786 eur.

Inak má vyzerať aj spôsob valorizácie. Okrem dočasného modelu každoročného zvyšovania dôchodkov o pevnú sumu sa zmení aj výpočet samotnej valorizácie. Postupne sa bude znižovať švajčiarsky model s tým, že sa bude viac brať do úvahy zmena miery inflácie ako rast priemernej mzdy. Tento proces by mal byť zavŕšený v roku 2017, keď by sa mali dávky valorizovať už len o dôchodcovskú infláciu.

26 debata chyba