Kontroly sa uskutočnili od 1. do 24 júla tohto roka. Z 2 414 vykonaných kontrol až 549 zistilo nedostatky, čo predstavuje 22,4 %.
„Najväčšou katastrofou skončili kontroly v supermarketoch a hypermarketoch,“ uviedol minister poľnohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Dodal, že 145 z 325 kontrol, ktoré v nich uskutočnil rezort pôdohospodárstva, odhalilo závažné nedostatky, čo predstavuje zhruba 44 %. Najhoršie na tom boli reťazce Billa a Lidl, kde kontrolóri našli nedostatky pri viac než polovici návštev. Prvú päticu najväčších hriešnikov uzatvárajú reťazce Tesco, Kaufland a CBA, kde iba CBA nedosiahla hranicu 40 % pochybení. Naopak najlepšie pri kontrolách obstál domáci reťazec COOP Jednota, kde zo zvýšeného počtu 343 kontrol zistilo nedostatky 43, teda necelých 12 %.
Hlavným problémom obchodu s potravinami je podľa ústredného riaditeľa ŠVPS Jozefa Bíreša nedostatok hygieny. Inšpektori ŠVPS pri kontrolách skladov a skladovacích priestorov predajní našli dokonca myši, červíky a množstvo hmyzu, ktoré predstavujú závažné zdravotné riziko. Bíreš upozornil tiež na skutočnosť, že aj samotní zákazníci pri nákupe často nedodržiavajú hygienické zásady.
Ďalším problémom distribútorov a predajcov je dodržiavanie teplotného režimu. Kontrolóri odhalili, že niektorí predajcovia skladovali mäsové výrobky a vajcia pri teplotách, ktoré presahovali 16 stupňov Celzia. Podľa Bíreša už takáto teplota môže spôsobiť rýchle množenie škodlivých mikroorganizmov. „Pri niektorých mrazených výrobkoch sme zistili, že prešli niekoľkokrát zmrazením a rozpustením“, dodal ústredný riaditeľ.
Potraviny na pultoch obchodov sa často kontaminujú až počas prepravy alebo skladovania. U prvovýrobcov inšpektori ŠVPS odhalili pri 42 kontrolách len jedno pochybenie, zatiaľ čo v prípade distribútorov mala problémy až štvrtina zo 178 kontrolovaných zásielok. V hypermarketoch kontroly preukázali nedostatky pri 145 z 325 kontrol.
Jahnátek ďalej uviedol, že výsledky kontrol bude rezort pôdohospodárstva zverejňovať na svojej webovej stránke. Taktiež zdôraznil nutnosť pristúpiť k tvrdším legislatívnym opatreniam. pretože účastníci potravinového sektora si podľa jeho slov zo Slovenska urobili „žumpu na nekvalitu“.