Hanbím sa za fond, povedal ekonóm MMF a rezignoval

Popredný ekonóm Medzinárodného menového fondu (MMF) Peter Doyle podrobil činnosť fondu tvrdej kritike za to, ako sa inštitúcia postavila k riešeniu dlhovej krízy v eurozóne.

20.07.2012 20:45
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (36)

Fond vraj „zlyhal na celej čiare“ a Doyle sa po 20 rokoch práce v MMF za túto organizáciu hanbí. Napísal to v liste, ktorý získala televízna stanica CNN. Doyle z MMF odchádza, rezignoval.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Doyle okrem iného napísal, že MMF chýbajú vodcovské schopnosti a Christine Lagardeová, ktorá je prvou ženou vo vedení MMF, podľa neho nie je na takúto prácu vhodná. Lagardeová nastúpila do čela MMF vlani v lete, teda v čase, keď už mal fond za sebou organizáciu medzinárodnej finančnej pomoci pre Grécko, Írsko a Portugalsko.

Doyle v liste, ktorý je datovaný 18. júna a adresovaný vedúcemu výkonnej rady MMF, napríklad uvádza, že sa hanbí mať s menovým fondom čokoľvek spoločné. Doterajšie kroky fondu podľa neho spôsobili utrpenie mnohých zainteresovaným, vrátane ľuďom v Grécku. Nehľadiac na to, že druhá globálna rezervná mena, teda euro, je na pokraji kolapsu. Stále pritom hrozí, že sa situácia ešte zhorší, napísal.

Menový fond podľa Doyla v posledných dvoch rokoch neskoro reagoval na to, čo sa deje okolo neho. K osobe Lagardeovej Doyle uviedol, že je „poškvrnená“, a to kvôli „fundamentálnej nelegitimnosti“ procesu vlastného výberu.

Lagardeová je Francúzka a do čela MMF nastúpila krátko po škandále okolo pokusu o znásilnenie, z ktorého bol vlani v máji obvinený vtedajší šéf MMF Dominique Strauss-Kahn, tiež Francúz.

36 debata chyba