PSA ruší výrobu doma, posilňuje na Slovensku, píše Financial Times

Hoci štvrtok bol pre francúzske odvetvie výroby áut pochmúrnym dňom, pre stredoeurópsky automobilový sektor išlo jednoducho o ďalší pracovný deň. Je to znakom toho, že odvetvie sa presúva do lacnejšej východnej časti kontinentu.

13.07.2012 11:43
Závod PSA v Trnave Foto:
Závod PSA v Trnave
debata (15)

PSA Peugeot Citroën ohlásil zrušenie 6 500 pracovných miest vo Francúzsku, ale v tomto roku napumpoval 120 mil. eur do slovenského závodu PSA, ktorý je najmladším a technologicky najmodernejším výrobným centrom skupiny, a zvýšil počet zamestnancov o 900. V článku, ktorý vo štvrtok večer zverejnil na svojej internetovej stránke, to napísal denník Financial Times. PSA v slovenskom závode pridal tretiu zmenu v rámci plánu na zväčšenie ročnej výrobnej kapacity na 300 tis. áut z minuloročnej úrovne 186 tisíc, napísal denník.

Výroba áut na Slovensku rýchlo rastie. Závod Volkswagenu pri Bratislave vlani vyprodukoval vyše 210 tis. vozidiel a v tomto roku by mal objem výroby dosiahnuť zhruba 400 tis. vozidiel. VW plánuje do rozšírenia svojho slovenského podniku v najbližších piatich rokoch investovať 1,5 mld. eur. Jedným z najväčších úspechov Slovenska je závod automobilky Kia v Žiline, ktorý za prvý polrok tohto roka dosiahol rast produkcie o 10 % na 149 tis. vozidiel, dodáva Financial Times.

15 debata chyba