Štát minul za polrok viac, ako si naplánoval

Zo štátnej kasy odchádza viac peňazí, ako sa naplánovalo. Rozpočet na celý rok počíta s deficitom 3,67 miliardy eur a za prvý polrok sa minulo už 63 percent z tejto sumy.

04.07.2012 07:53
peniaze, dane, odvody, daň, bankovky, euro,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je schodok až o 748,1 milióna eur vyšší. Aj z toho dôvodu ministerstvo financií nedávno obmedzilo nákupy na ministerstvách len na nevyhnutné veci a tiež sa idú zvýšiť niektoré dane. Na jeseň vzrastie daň z tabaku, cez vyššiu bankovú daň si priplatia finančné domy, daň sa zavedie aj pre regulované podniky a oslabí sa druhý dôchodkový pilier.

Vláda pre splnenie plánovaného schodku počíta aj s rýchlejším čerpaním eurofondov oproti prvému polroku. Problémom je však nižšia domáca spotreba, pre ktorú štát stráca na spotrebných daniach.

„Medziročný výpadok daňových príjmov predstavuje 73 miliónov eur a je zapríčinený výlučne nižším medziročným plnením DPH vo výške 206 miliónov,“ komentoval v pondelok rezort financií polročné plnenie rozpočtu.

Vláda tvrdí, že na výpadok reaguje šetrením. „Základné výdavky štátu zaznamenali nižšie ako alikvotné tempo čerpania schváleného rozpočtu, keď k polovici roka predstavuje ich čerpanie 45,5 percenta schválených výdavkov,“ informovalo ministerstvo.

Celkové príjmy štátneho rozpočtu ku koncu júna medziročne klesli o 4,3 percenta na takmer 5,3 miliardy eur, čo predstavovalo 38,5 percenta celoročne plánovanej výšky. Celkové výdavky pritom oproti prvému polroku vlaňajška stúpli o 7,3 percenta, na takmer 7,6 miliardy, čo bolo 43,8 percenta celoročného rozpočtu.

Pod nižší výber príjmov sa podľa rezortu financií podpísali najmä príjmy z rozpočtu Európskej únie, čo súvisí aj s pozastavením platieb zo strany Európskej komisie na základe výsledkov kontrol a auditov. „Tieto zdroje prídu do štátneho rozpočtu s oneskorením, ale bez vplyvu na deficit v roku 2012 v metodike ESA 95,“ konštatuje rezort financií.

Vláda musí do tohtoročného a budúcoročného rozpočtu naliať dodatočných najmenej 1,5 miliardy eur, aby znížila schodok verejných financií do roku 2013 pod tri percentná výkonu ekonomiky. Od budúceho roka sa preto zdvihnú viaceré dane, ktoré najviac zasiahnu bohatších ľudí.

5 debata chyba