SPP stráca ´zlatú sliepku´

Slovenský plynárenský priemysel sa pripravuje na predaj najziskovejšej časti podniku.

03.07.2012 13:56
Plyn, potrubie, SPP Foto:
Ilustračné foto
debata (68)

Majiteľa má po 10 rokoch od privatizácie zmeniť tranzitný plynovod, ktorý ročne prináša zisky v stovkách miliónov eur. Obchod pripravujú nemeckí a francúzski majitelia SPP v čase, keď zároveň ponúkajú na predaj svoj 49–percentný podiel v podniku spolu s manažérskymi právomocami.

SPP zámer predať plynovod odôvodňuje novelou zákona z dielne rezortu hospodárstva. O problematike bude v utorok v Berlíne rokovať aj premiér Robert Fico s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Premiér sa netají, že pri zmene majiteľa SPP chce získať väčší vplyv na podnik, v ktorom má štát 51 percent akcií, ale bez možnosti rozhodovať.

Prípravy na predaj plynovodu zdôvodnili plynári tým, že sa chcú vyhnúť prípadným sankciám po tom, čo začne platiť takzvaný tretí liberalizačný balík. Aktuálna novela zákona o energetike totiž určuje, že po vstupe do platnosti bude musieť mať Eustream iného vlastníka ako jeho materská spoločnosť SPP.

„Návrh novely zákona o energetike zavádza pre SPP povinnosť začať okamžite s prípravou na reálny odpredaj dcérskej spoločnosti Eustream, ak sa má tento krok zrealizovať v zákonom stanovenom termíne,“ uviedol v odpovedi na otázky agentúry SITA hovorca SPP Peter Bednár.

Zákon do parlamentu poslala vláda na návrh rezortu hospodárstva vedeného Tomášom Malatinským (nominant Smeru). Ministerstvo však prostredníctvom hovorcu Stanislava Jurikoviča odmieta, že by sa dominantný dodávateľ musel s predajom ponáhľať.

„Vláda môže do prvého októbra určiť, že sa nepoužije aktuálne navrhovaný model oddelenia Eustreamu od materského SPP,“ vysvetľuje Jurikovič.

Ficov kabinet totiž môže stanoviť aj to, že Eustream bude musieť mať iba oddelený majetok a účtovníctvo, zisky však budú aj naďalej prúdiť do materského SPP. Vďaka možnosti nariadenia povinnosti zbavenia sa Eustreamu však pre štát zlepšuje vyjednávaciu pozíciu pri rokovaní o stopnutí hroziacich arbitráží a súdnych procesov, ktoré boli otvorené pre nepovolenie drvivej väčšiny zdražení počas minulých kabinetov.

Podnik chce spustiť prevod v čase, keď sa o kúpu 49–percentného podielu zahraničných privatizérov zaujíma česká firma Energetický a průmyslový holding vedená Danielom Křetínskym. Podiely v spoločnosti majú aj český miliardár Petr Kellner a finančná skupina J&T. Křetínský však na otázku, čo si myslí o pokuse predať Eustream v čase rokovaní o predaji časti akcií celej skupiny SPP, do uzávierky aktuálneho vydania denníka Pravda neodpovedal.

Viaceré predaje podnikov pripravovala aj Radičovej vláda, ktorá však neustále deklarovala možnosť zastaviť privatizáciu v ktoromkoľvek momente pred podpisom predajných zmlúv. Pád vlády na jeseň minulého roka prerušil aj výber privatizačných poradcov a Slovensku tak v súvislosti s predajom nevznikli žiadne náklady.

Či bude podobne postupovať aj SPP, v súčasnosti nie je jasné. Hovorca totiž na túto otázku odmietol odpovedať. „K náležitostiam transakcie sa momentálne nebudeme vyjadrovať, platí však, že samotná transakcia podlieha v konečnom dôsledku schváleniu akcionárov,“ mieni Bednár. Zástupca firmy podobne odpovedal aj na otázku, aké náklady očakáva SPP v súvislosti s predajom.

SPP, ktorý viedli aj nominanti strany SaS, pred časom čelil kritike za pokus o prevod najhodnotnejšieho majetku, tranzitných plynovodných rúr. Krok sa mal uskutočniť iba dva dni pred marcovými voľbami. Kontrolu nad najcennejším majetkom v hodnote zhruba dvoch miliárd eur však štát nakoniec nestratil.

Spoločnosť Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete a prepravcom zemného plynu s kapacitou prepravnej siete viac ako 90 miliárd kubických metrov za rok a celkovou dĺžkou 2 270 kilometrov. Zamestnáva takmer 900 ľudí a dosahuje ročný obrat vyše 800 mil. eur. Firma odštartovala svoju činnosť 1. júla 2006 právnym odčlenením prepravných aktivít od Slovenského plynárenského priemyslu ako jeho stopercentná dcérska spoločnosť.

68 debata chyba