Tunel Višňové zrejme postaví Skanska

Diaľničný úsek D1 pri Žiline od Lietavskej Lúčky až po Dubnú Skalu, ktorého súčasťou bude aj osemkilometrový tunel Višňové, chce za najmenej peňazí postaviť združenie firiem Skanska a Strabag.

26.06.2012 12:47
Severná D1, diaľnica Foto:
Diaľničný tunel Višňové bude v smere na východ ústiť pred Vrútkami, kde cesta premostí Váh a cez otvárajúcu sa kotlinu bude mať dosť miesta na štyri pruhy.
debata (25)

Ďialničiarom sa ponúkli postaviť spomínanú stavbu za 338,3 milióna eur, čo predstavuje 37 percent z odhadovaných stavebných nákladov, ktoré štátna expertíza určila na necelých 900 miliónov eur. To, či vyše trinásť kilometrov dlhú diaľnicu postaví Skanska spolu so Strabagom, rozhodne komisia Národnej diaľničnej spoločnosti.

O megazákazku sa totiž bijú ďalšie štyri firmy. Ako druhý v poradí je to Doprastav s cenou 382,8 milióna eur, nasleduje Dúha – Impregilo s rozpočtom 409,8 milióna eur, Hant BA DS s cenou 462,2 milióna eur a ponuky uzatvára Váhostav spolu s Hochtiefom za 474,5 milióna eur. Diaľnica s tunelom Višňové by má byť hotová do roku 2017, reálnejšie sa však javia odhady, že bude k dispozícii až v roku 2020.

Úsek pri Žiline je kľúčový z pohľadu prepojenia Bratislavy a Košíc diaľnicou. Po dokončení tunela sa bude Žilina južne obchádzať diaľnicou, ktorá bude ústiť až pri Dubnej Skale pred Vrútkami.

25 debata chyba