Veľké banky opäť vyhľadávajú riziko ako pred krízou

Rizikové správanie veľkých bánk znovu ohrozuje globálnu ekonomiku. Banky, ktoré sú považované za príliš veľké na bankrot, majú stále záujem o rizikové obchody, pretože môžu očakávať, že daňoví poplatníci pokryjú veľké straty. Uviedla to vo svojej výročnej správe Banka pre medzinárodné vyrovnanie platieb (BIS).

25.06.2012 10:02
Peniaze, jen, libra, dolár euro Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

BIS vo svojej správe píše, že kvôli tejto skutočnosti sa teraz blíži finančný sektor „k rovnakému rizikovému profilu, aký mal pred krízou“, ktorá sa začala v roku 2007.

V poslednom čase sa opäť objavuje veľa správ, ktoré nevyvolávajú dôveru vo veľké banky. Ratingová agentúra Moody's Investors Service tento týždeň znížila úverový rating 15 veľkých svetových bánk o jeden až tri stupne. Americká banka J. P. Morgan nedávno oznámila stratu dve miliardy USD kvôli svojej zlej obchodnej stratégii.

BIS tiež privítala myšlienku vytvorenia bankovej únie v eurozóne. Podľa nej by vytvorenie bankovej únie mohlo znížiť horúčku, ktorá teraz sužuje spoločnú európsku menu, a získať ďalší čas pre vlády, aby vytvorili pre euro dlhodobo životaschopnú pevnú pôdu pod nohami.

Schválenie bankovej únie BIS by malo byť dôležitým impulzom pre návrh na vytvorenie jednotného dozorného orgánu pre veľké banky v eurozóne, celoeurópskeho fondu pre poistenie vkladov a fondu, ktorý by pomáhal nadnárodným bankám pri ťažkostiach. Táto myšlienka má byť prerokovaná tento týždeň na summite Európskej únie v Bruseli.

Spoločné bankové pravidlá by mali podporiť dôveru v euro, pretože sporitelia nebudú mať dôvod sťahovať svoje peniaze z bánk kvôli obave z ich krachu. Z gréckych bánk vybrali klienti od začiatku roka 2010 takmer 30 percent vkladov.

BIS poskytla skôr pochmúrny obrázok svetovej ekonomiky. Podľa nej ekonomický rast zostane ešte nejakú chvíľu slabý a najmä Írsku, Španielsku a USA hrozí dlhodobo vysoká nezamestnanosť. Rapídny rast úverov na rozvíjajúcich sa trhoch, ako Brazília, Turecko a Thajsko, potom prináša riziko novej finančnej krízy v týchto krajinách.

Kým nebudú vyriešené hlavné príčiny finančného a ekonomického oslabenia, môžu sa centrálne banky dostať pod tlak, aby urobili oveľa viac, než skutočne môžu, upozorňuje BIS v správe. To by v konečnom dôsledku mohlo ohroziť ich dôveryhodnosť a prevádzkovú samostatnosť. Akonáhle centrálne banky raz stratia dôveru, ako to bolo v 70. rokoch minulého storočia, bude ťažké ju znova získať.

BIS je medzivládna organizácia združujúca centrálne banky. Sídlo má vo švajčiarskom Bazileji, napísali agentúry AP a Reuters.

9 debata chyba