Moody's zosekala ratingy veľkých svetových bánk

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service vo štvrtok znížila rating pätnástich svetových bánk.

22.06.2012 00:33
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Krok, ktorý finančné kruhy očakávali, je súčasťou celkovej revízie výkonnosti veľkých finančných inštitúcií. Banky sú podľa agentúry vystavené vonkajšiemu tlaku a riziku strát.

Moody's napríklad znížila rating americkým bankám JPMorgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup a Morgan Stanley, švajčiarskej Credit Suisse, nemeckej Deutsche Bank alebo britskej HSBC. Banke JPMorgan znížila rating z A2 na Aa3 s negatívnym výhľadom, rating banky Morgan Stanley klesol z A2 na Baa1. Credit Suisse zhoršila agentúra rating o tri stupne, desiatim bankám o dva stupne a zostávajúcim o jeden.

Bankám hrozí obrovské riziko vysokých strát kvôli ich aktivitám na kapitálových trhoch, komentoval dôvody zhoršenia ratingu výkonný riaditeľ pre bankový sektor Greg Bauer. Veľké banky sú poprednými hráčmi na akciových trhoch a trhoch s dlhopismi, ktoré sú v súčasnosti mimoriadne nestabilné. Avšak Bauer poznamenal, že niektoré z týchto bánk, vrátane JPMorgan Chase a HSBC, majú investície aj v stabilnejších aktivitách, ktoré pôsobia ako tlmiče šokov v čase krízy.

Agentúra nehodnotí banky rovnako. Rozdelila ich do troch kategórií. Najlepšie sa umiestnili JPMorgan, HSBC a Royal Bank of Canada. Tieto banky majú podľa Moody's stabilné podnikanie, ktoré je schopné vyrovnať ich straty na trhoch. Napríklad JPMorgan má silnú základňu spotrebiteľských vkladov, poskytuje pôžičky a kreditné karty a má aj aktivity v oblasti správy majetku. Týmto bankám sa tiež podarilo obmedziť ich napojenie na rizikový dlh európskych krajín. Aj keď bol ich rating znížený, stále zostáva najvyšší zo všetkých 15 bánk.

Druhá skupina zahŕňa Goldman Sachs Group, Deutsche Bank a Credit Suisse. Tieto banky sa podľa Moody's veľmi spoliehajú na svoje aktivity na trhu, niektorým z nich sa ale darí riadiť riziká efektívne.

Tretiu skupinu tvoria najslabšie banky, medzi nimi Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley a Royal Bank of Scotland. Tieto banky buď mali problémy v oblasti riadenia rizík, alebo majú históriu vysokej nestability. Niektoré z nich síce uskutočnili zmeny obchodnej stratégie, transformácia sa však ešte neskončila, a jej úspešnosť tak nebola ešte úplne overená.

Začiatkom júna agentúra znížila rating celkom šiestich bánk z Nemecka a troch z Rakúska. Rating Erste Group Bank, ktorá vlastní aj Slovenskú sporiteľňu, klesol hneď o dva stupne na známku A3.

debata chyba