Štát sa chystá poupratovať v poplatkoch

Vláda sa pripravuje na upratovanie v poplatkoch. Podľa premiéra Roberta Fica totiž v niektorých prípadoch platia firmy rovnaké poplatky ako radoví občania, v niektorých prípadoch sú podľa neho tieto poplatky smiešne.

15.06.2012 14:38
Šanony, kancelária, škola
Ilustračné foto
debata

„Chceme sa pozrieť na činnosti, ktoré sa buď neplatia vôbec, alebo sú smiešne nízke v porovnaní s poplatkami, ktoré platia ľudia v porovnateľných veciach,“ konštatoval po piatkovom rokovaní Rady solidarity a rozvoja Fico.

Ako príklad uviedol poplatok za stavebné povolenie. „Prečo by stavebné povolenie malo byť rovnako drahé pri rodinnom dome a pri nejakej megainvestícii? Prečo, keď niekto stavia obchodné centrum, alebo nejaký obrovský bytový projekt, by mal platiť ten istý poplatok, ako platí občan, ktorý si ide postaviť rodinný dom?“ spýtal premiér.

Ako príklad ďalšieho poplatku uviedol poplatok za registráciu nového lieku. Ten je podľa Fica neúmerne nízky, a ak chce niekto obchodovať s liekmi, poplatok za ich registráciu by mal byť podstatne vyšší.

Zmien sa zrejme dočkajú aj poplatky za registráciu automobilov. Podľa premiéra by sa to malo spraviť tak, aby sa podporil predaj nových automobilov na domácom trhu a sťažil sa dovoz starých áut zo zahraničia. Podľa Fica však toto opatrenie bude nastavené sociálne.

„Chceme to riešiť cez určitú progresivitu v oblasti tohto registračného poplatku. Hovoríme naozaj o autách vyššej triedy, o dovoze starých áut, chceme podporiť nákup nových áut na Slovensku,“ konštatoval premiér.

Čo sa týka konkrétnych návrhov, ten súvisiaci s registračnými poplatkami áut by mal byť predstavený už v krátkom čase. O ostatných sa ešte uvažuje. „Tieto veci prehodnocujeme a bude pripravená novelizácia zákona o správnych poplatkoch,“ povedal Fico.

debata chyba