V čase drahoty poteší lacnejší cukor, zemiaky a chlieb

Nadpriemerný takmer 4-percentný priemerný rast cien má tento rok niektoré výnimky. Menej ako vlani platia ľudia aktuálne za cukor, zemiaky, chlieb a tešiť ich môže aj zlacňovanie palív z posledných dní. Cukor stál takto pred rokom podľa údajov Štatistického úradu asi 1,10 eura za kilogram a aktuálne akcie ho dostali pod 0,90 eura. Potešiť to môže ľudí, ktorí sa pomaly chystajú zavárať.

11.06.2012 20:00 , aktualizované: 12.06.2012 08:00
chlieb, pečivo, nákup, potraviny Foto:
Lacnejší oproti vlaňajšku je zatiaľ aj chlieb pri cene 1,30 eura za kilogram, čo je o tri centy menej ako pred rokom.
debata (8)

Cena cukru na medzinárodných trhoch klesla počas minulého týždňa na takmer dvojročné minimá, keď od začiatku roka klesla o devätnásť percent. V pondelok sa kilogram komodity predával za asi 34 eurocentov. Podľa analytika spoločnosti Colosseum Jaroslava Krejčího spočíval dôvod v očakávanom slabom dopyte, ktorý je dôsledkom nepriaznivého vývoja svetového hospodárstva.

„V sezóne začínajúcej sa od októbra by malo byť na trhu asi o 4,6 milióna ton cukru viac, ako bude dopyt. Ak sa to naplní, bola by to už tretia sezóna s prebytkom v rade,“ vysvetľuje Krejčí. Takéto rapídne poklesy na medzinárodných trhoch viedli v roku 2010 k spusteniu mohutných akcií v slovenských obchodoch.

Kým v súčasnosti je bežná cena 1,09 eura a v akciách 0,89 eura, v niektorých reťazcoch sa pred dvoma rokmi kilogram kryštálového cukru predával v akcii za 58 centov. Takéto veľké výpredaje sa však zrejme počas tohto roku neuskutočnia, pretože po dosiahnutí takmer dvojročných rekordov počas minulého týždňa cena cukru na burze stúpla. Aj napriek zdraženiu sa však ku koncu týždňa predával zhruba o desatinu lacnejšie ako na začiatku roka 2012.

Lacnejší oproti vlaňajšku je zatiaľ aj chlieb pri cene 1,30 eura za kilogram, čo je o tri centy menej ako pred rokom. Zemiaky pri aktuálnej cene okolo 0,40 eura za kilogram podľa údajov Štatistického úradu za rok zlacneli až o polovicu. Z nepotravinárskeho tovaru je na rozdiel od väčšiny tovarov a služieb mierne lacnejší oproti vlaňajšku len cement, a to pre krízu v stavebníctve.

Okrem očakávaného zlacnenia cukru je možné, že čoskoro opäť klesnú aj ceny palív pre autá. Benzín vyjde aktuálne v priemere na 1,54 eura za liter a nafta na 1,41 eura, čo je o niekoľko centov menej ako počas aprílových rekordov. Medziročne sú však palivá stále asi o 5 až 10 centov na liter drahšie. Cena severskej zmesi ropy Brent však na londýnskej burze počas minulého týždňa tiež značne poklesla. Predajná cena barelu (159 litrov) sa v piatok pohybovala pod 98 dolármi, aj keď v pondelok stúpla na 102 dolárov. V polovici marca však ropa stála ešte 124 dolárov.

Zlacňovanie ropy nezastavil ani pokles hodnoty európskej meny. Čierne zlato sa totiž predávalo v prepočte za 78 eur, čo je v porovnaní s koncom mája o osem eur menej. Komoditný analytik spoločnosti Trim Broker Tomáš Plavec ďalšie razantné zlacňovanie neočakáva.

„Problémy v eurozóne vytvárajú medzi obchodníkmi veľkú neistotu. Napriek tomu však očakávam, že cena neklesne hlboko pod 95 dolárov,“ spresňuje Plavec. Jedným dychom však dodáva, že v prípade rozpadu eurozóny sa všetko môže zmeniť.

Ropa sa za podobné ceny predávala vlani na začiatku novembra. Pumpári vtedy podľa údajov Štatistického úradu za liter benzínu Natural 95 žiadali 1,46 eura. Motorovú naftu nakupovali šoféri za 1,4 eura. Začiatkom roka však na Blízkom východe začalo panovať napätie. Irán totiž pohrozil, že zablokuje Hormuzský prieliv, cez ktorý tankery prevážajú do sveta významné množstvá ropy. Ropa vtedy vystrelila nad 110 dolárov. Rast cien pokračoval aj neskôr, keď sa stupňovalo napätie okolo iránskeho jadrového programu. Palivá na pumpách tak prepísali historické rekordy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba